Internațional

Procurorii bulgari au protestat în semn de solidaritate cu șeful Parchetului general, Ivan Geshev, vizat de o tentativă de asasinat

Procurori și funcționari din justiție au protestat marți în Sofia față de tentativa de asasinat a procurorului-șef Ivan Geshev, transmite ziarul Dnevnik. Zeci de magistrați în togă roșie și procurori militari în uniforme negre s-au aliniat pe treptele din fața intrării centrale a Tribunalului din Sofia.

„Asistăm la un război de lungă durată împotriva procuraturii, purtat cu defăimare, atacuri mediatice și publicații, cu scrierea de legi de lobby și cu organizarea de proteste de stradă”, a declarat presei Siika Mileva, care este purtătorul de cuvânt al procurorului-șef. Ghesev a avertizat de mult timp că împotriva sa și a procuraturii se duce un război din partea politicienilor, jurnaliștilor și oligarhilor. Aceasta a refuzat să răspundă la întrebarea la cine anume se referea.

„Mulțumesc lui Dumnezeu că nu au existat victime ieri”, a anunțat ea și a explicat că a fost inițiată o procedură preliminară și că se efectuează o a doua inspecție la locul accidentului. Mileva a adăugat că ancheta este condusă de procuratură și efectuată de Serviciul Național de Investigații.

De asemenea, ea a făcut apel la stat și la instituțiile responsabile să protejeze procuratura. „Suntem aici pentru a spune în fața crimei că nu ne este frică”, a mai spus ea.

Reamintim că luni, 1 mai, la prânz, a avut loc un accident cu coloana de mașini a procurorului-șef al Bulgariei la o curbă bruscă de pe drumul Sofia – Samokov. O explozie puternică a fost auzită în ploaia torențială, transmite postul public de radio din Bulgaria.

Cortegiul de mașini se deplasa spre Turcia. Procurorul-șef Ivan Geshev a decis să viziteze un eveniment al procurorilor juniori pe drum, când o bombă a fost aruncată în aer, a relatat BNT.

Potrivit bnews.bg, Geshev și familia sa călătoreau într-un SUV puternic blindat, sub paza ANS, când dispozitivul exploziv plasat în prealabil pe marginea drumului a explodat.

Cu doar câteva săptămâni în urmă, Parchetul a descoperit un complot de ucidere a lui Geshev, pus la cale de bancherul fugar Tsvetan Vassilev, de oligarhi și de gangsterul Curro, căutat de Interpol.

Geshev nu a dat încă o declarație. Cu doar două zile în urmă, de la Kiev, Geshev a promis că îl va aresta pe președintele rus Putin și îl va preda la Haga pentru a fi judecat.

Agenția EFE scrie că procurorul şef al Bulgariei Ivan Geshev a scăpat nevătămat luni după explozia unui dispozitiv la trecerea maşinii sale oficiale. Parchetul Bulgariei a afirmat că investighează explozia drept act terorist, deşi Ministerul de Interne a vorbit doar de un „incident”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *