Justiție

Procurorii cer o pedeapsă 10 ani închisoare pentru interlopul Ion Șoltoianu, care în 2013 l-a împușcat mortal pe Stratulat la o terasă din Chișinău

Procurorii PCCOCS au cerut o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru fostul sportiv, Ion Șoltoianu, care în luna martie a agresat un bărbat în sectorul Botanica al capitalei și a amenințat cu pistolul câinele care-l însoțea.

De asemenea, solicitarea procurorilor include și pedeapsa pentru păstrarea de muniții și arme de către acesta.

Procurorii au prezentat Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, toate probele acumulate, în mai puțin de 3 luni de la pornirea urmăririi penale. Ulterior, judecătorul a prelungit arestul preventiv al inculpatului, la solicitarea procurorilor PCCOCS.

În prezent, inculpatul continuă să fie deținut în arest preventiv, iar probatoriul a fost deja prezentat, acum, instanța de judecată a stabilit următoarea ședință peste 3 luni, după ce magistratul revine din concediul de odihnă.

La 25 mai, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că a trimis în judecată dosarul inițiat pe numele fostului sportiv și autoritate criminală – Ion Șoltoianu, după ce în luna martie curent a agresat fizic un bărbat în sectorul Botanica al capitalei și a amenințat cu pistolul câinele care-l însoțea.

Totul a avut loc în curtea unui bloc. Atunci, Ion Șoltoianu s-a arătat deranjat de prezența câinelui și, după un schimb de replici, a scos arma și a îndreptat-o spre animalul de companie.

„Acum, procurorii i-au formulat învinuirea pentru comiterea huliganismului agravat și de purtarea și păstrarea ilegală a armei de foc și a munițiilor fără autorizarea necesară”, precizează PCCOCS într-un comunicat de presă.

Astfel, potrivit legii penale, pedeapsa maximă pentru faptele incriminate este pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de șapte ani.

Ulterior, la solicitarea procurorilor PCCOCS, acesta continuă să fie deținut în arest preventiv.

De asemeena, fostul kickboxer a mai fost condamnat în octombrie 2013 la 14 ani de închisoare, după ce în 2011, l-a împușcat pe fostul polițist și om de afaceri Ion Stratulat, la o terasă din centrul Capitalei.

Șoltoianu a fugit de la locul crimei, dar fost prins câteva zile mai târziu la Varnița. Potrivit Ziarul de Gardă, în cadrul procesului, Ion Șoltoianu ar fi declarat că motivul conflictului dintre el și Ion Stratulat ar fi fost legat activitatea lor de la centrul comercial „Elat”.

Stratulat era unul dintre acţionarii societăţii ce deţinea centrul comercial „Elat”, iar Şoltoianu conducea clubul sportiv „Mix Fight”, fondat de „Elat”. Şoltoianu declara că, după ce a devenit acţionar în 2008, Stratulat se împotrivea constant susţinerii financiare a clubului sportiv. După o serie de discuţii aprinse la terasa restaurantului, Şoltoianu a scos arma şi a tras trei focuri dintr-o armă deținută legal.

De altfel, Ion Șoltoianu a fost condamnat în total pe trei capete de acuzare: omorul lui Stratulat, păstrare ilegală de arme și șantaj asupra omului de afaceri Ghenadie Calarașm pe care l-a forțat să cedeze acțiuni dintr-o afacere cu cazinouri.

Șoltoianu a fost eliberat în august 2019, după ce a obținut o hotărâre de judecată prin care „condițiile inumane și degradante” în care a fost deținut au fost compensate prin reducerea termenului de pedeapsă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *