Internațional

Procurorul ținut ostatic într-un tribunal din Istanbul a murit în urma operaţiunii de salvare (FOTO / VIDEO)

(UPDATE 08.00) Operaţiune eşuată a forţelor speciale turce, care au încercat să salveze un procuror luat ostatic. S-a întâmplat într-un tribunal din Istanbul, după ce doi terorişti l-au ameninţat pe magistrat cu un pistol. Ei au cerut poliţiei să-şi asume responsabilitatea pentru moartea unui tânăr, la nouă luni de la rănirea sa în timpul unor proteste de stradă. Poliţiştii au intervenit şi i-au ucis pe atacatori, dar procurorul a fost rănit în operaţiune şi a murit la spital.
La şapte ore de la începutul crizei din Istanbul, forţele speciale ale poliţiei au luat cu asalt tribunalul în care era ţinut ostatic procurorul turc. Schimbul de focuri dintre atacatori şi poliţişti a durat câteva minute, la finalul cărora teroriştii au fost ucişi. Ostaticul, grav rănit, a murit câteva ore mai târziu.

Luarea de ostatici a avut legătură cu cazul lui Berkin Elvan, un tânăr rănit de poliţişti în 2013 şi care a murit anul trecut, după ce a stat nouă luni în comă. Acum, teroriştii şi-au motivat acţiunea prin refuzul autorităţilor de a recunoaşte uciderea adolescentului.

(UPDATE 16.48) Şeful poliţiei din Istanbul spune că se află în negocieri cu cei doi agresori implicaţi în luarea de ostatici de la tribunal, scrie Reuters.

(UPDATE 16.00) Trupele speciale un intrat în clădirea tribunalului, care a fost evacuată. Potrivit presei din Turcia, în timpul luări de ostatici s-au auzit focuri de armă în incită tribunalului.

(Știre inițială) Potrivit presei din Turcia, în timpul luări de ostatici s-au auzit focuri de armă în incită tribunalului. Atacul este atribuit unui grup de extremă stânga.

Presă din Turcia relatează că atacul a fost organizat de grupul radical Frontul Revoluţionar pentru Eliberarea Poporului, cunoscut pentru numeroase atacuri în Turcia după anul 1990.

O fotografie postată pe Twitter îl prezintă pe procurorul Mehmet Selim Kiraz stand pe un scaun cu un pistol îndreptat spre cap. Faţă bărbatului care îl ameninţă nu apare în fotografie. 

Potrivit informaţiilor apărute în presă, forţele speciale de poliţiei se află în jurul tribunalului.

Un comunicat postat pe un site apropiat Frontului ameninţă că grupul îl va omorî pe ostatic dacă ofiţerii de poliţie responsabili pentru moarte tânărului de la protestele anti-guvernamentale din 2013 nu "mărturisesc public" fapta.

Procurorul Kiraz investighează circumstanţele decesului lui Berkin Elvan, care a murit pe 11 martie 2014, după 269 de zile de comă, cauzată de violenţele poliţiei de la Istanbul în timpul demonstraţiilor din luna iunie 2013.

Anunţul decesului tanaraului în vârstă de 15 ani a provocat proteste în toate marile oraşe din Turcia.

Cazul lui Berkin Elvan a devenit un simbol al represiunii violenţei exercitate de către guvern în 2013.

 

"Fiul meu este mort, nimeni nu ar mai trebui să moară. Procurorul trebuie eliberat", a spus tatăl lui Berkin Elvan în timpul luării de ostatici.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *