Economie

Producătorii de medicamente vs Ministerul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, spune că în acest fel se încearcă impunerea ministerului de a renunţa la formula stabilită de reevaluare a preţurilor pentru medicamentele care urmează să fie incluse în Catalogul naţional de preţuri. Totodată, ministrul a spus că nu ştie despre ce cantitate de medicamente este vorba, de către cine au fost comandate şi la cine urmau să ajungă, dar a dat asigurări că ministerul nu va ceda presiunilor şi va lăsa loturile de medicamente în vamă: „E ca în jocul „care pe care”, producătorii străini încercând în acest mod să introducă medicamente în ţară pentru a fi comercializate cu preţurile vechi. Noi nu vom ceda. Sunt deja câţiva agenţi economici care se conformează regulamentului de formare a preţurilor”.

Am contactat Serviciul vamal pentru a afla despre ce loturi de medicamente este vorba. De la Postul vamal intern Chişinău nr. 7 – singurul care are permisiunea de vămuire a produselor farmaceutice şi utilajului medical – ni s-a comunicat însă că niciun lot de medicamente nu a fost blocat în ultimele zile.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, până la acest moment au fost depuse 4.118 dosare ale producătorilor care au permisiunea de a exporta medicamente, restul producătorilor, care sunt din spaţiul CSI, refuză să livreze medicamente la preţul stabilit de guvern. „Încercăm să-i chemăm la dialog pentru a stabili un preţ convenabil atât pentru ei, cât şi pentru consumator. Dacă nu ne vom putea înţelege, o să încercăm să colaborăm cu alţi producători”, a mai declarat Andrei Usatâi. Refuzul producătorilor străini de a exporta medicamente la preţuri noi poate provoca dispariţia unor tipuri de medicamente, întrucât unii dintre aceşti producători sunt singurii prezenţi pe piaţa moldovenească. Totuşi, ministrul se grăbeşte să ne asigure că nu vom simţi lipsa niciunui medicament, deoarece, în problema dată, vor fi găsite soluţii într-un timp foarte scurt. Şi directorul Serviciului de înregistrare şi avizare a preţurilor, Serghei Cibotari, e convins că problema medicamentelor se va rezolva foarte curând. „Vă asigur că vom găsi cheiţa fermecată pentru a-i convinge pe producători să se conformeze regulilor noastre”. Responsabilii au refuzat să precizeze în ce constă această „cheiţă fermecată” şi urmează să vedem dacă ei vor reuşi să descuie misterioasa uşă a monopolului farmaceutic moldovenesc.

Vezi aici Catalogul Naţional de Preţuri.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *