Economie

Producătorii şi exportatorii moldoveni sunt indignaţi de embargoul la grâu

"Nu putem sa acceptăm acest blocaj. Nu avem nevoie de grău, deoarece grâu avem suficient. Depozitele sunt pline. De ce nu se scoate TVA la import, ca să putem aduce făină din Ucraina? De exemplu, dacă din 1 februarie şi până pe 1 iulie, când se cultivă primul grâu, noi am importa făină din statul vecin, fără TVA, atunci automat preţurile la cereale vor scădea", susţine un exportator de cereale din Căuşeni.

La momentul actual, preţul grâului pe piaţa internă este de 2,9 lei pentru un kilogram. La export, acesta este vândut cu 3,1 lei kilogramul. În 2010, producţia de grâu alimentar a fost de peste 770 de mii de tone, în timp ce necesităţile interne sunt de 375 de mii de tone.

Menţionăm că săptămâna trecută Guvernul a decis să blocheze exportul de grâu alimentar către ţările vecine. Potrivit ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, această decizie, operată recent de Guvern, va crea toate condiţiile pentru ca ţara noastră să nu se confrunte cu o criză de grâu în luna mai şi să nu existe premisa majorării preţului la pâine.

Timpul.md (V.P.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *