Economie

Producția industrială a crescut cu peste 6 la sută

Potrivit sursei citate, în această perioadă industria extractivă şi industria prelucrătoare au înregistrat creşteri ale volumului producţiei cu 18,2% şi respectiv 7,6% comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent.

În ianuarie-iulie 2013 industria alimentară şi a băuturilor în ansamblu a înregistrat o creştere a volumului de producţie cu 2,5%. Volumul producţiei a crescut în special în ceea ce privește fabricarea produselor de morărit, a amidonului şi a produselor din amidon – cu 35,3% , fabricarea băuturilor alcoolice distilate – cu 34,2% , prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor – cu 11,4%, fabricarea vinului – cu 10,1% , fabricarea produselor lactate – cu 7%, producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii şi a produselor din carne și fabricarea pâinii şi a produselor de patiserie proaspete – cu câte 6,7 la sută.

În acelaşi timp s-au înregistrat reduceri ale volumului de producţie în fabricarea uleiurilor şi grăsimilor vegetale şi animale, fabricarea apei minerale şi a băuturilor răcoritoare.

În ianuarie-iulie 2013 s-au înregistrat creşteri şi la alte activităţi ale industriei preluсrătoare, cum ar fi: producţia de maşini şi aparate electrice – cu 45,7%; industria metalurgică – cu 36,7%; industria chimică – cu 36%; producţia altor produse din minerale nemetalifere – cu 31,0%; producţia de mobilier – cu 4,0%.

Totodată, în perioada analizată au avut loc reduceri ale volumului de producţie faţă de ianuarie-iulie 2012 la activităţile: producţia de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice – cu 28%; edituri, poligrafie şi reproducerea materialelor informative – cu 17,4%; fabricarea produselor de tutun – cu 16%; fabricarea de maşini şi echipamente – cu 14,6%.

În ianuarie-iulie 2013 sectorul energetic a înregistrat reducere a volumului producţiei cu 3,4% faţă de ianuarie-iulie 2012, pe seama aprovizionării cu aburi şi apă caldă, a producţiei şi distribuţiei energiei electrice.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *