Ultima oră

Producția industrială din Transnistria SCADE DRAMATIC cu aproape 25%

În prețuri comparabile, descreșterea a constituit 29,5%, până la 1,696 mlrd. rub., iar exprimată în dolari – cu 24%, până la $289,6 mil.

Agenția ”INFOTAG” comunică cu referire la Ministerul Dezvoltării Economice al regiunii că energia electrică rămâne a fi baza producției industriale, producția de energie fiind evaluată la 546,8 mil. rub. (în prețuri comparabile). Totodată, comparativ cu ianuarie-iunie 2012 s-a înregistrat o micșorare cu 34,6% din cauza sistării livrărilor către România. Industria ușoară este pe locul doi, cu o producție de peste 478,4 mil. rub. (+6,8%), iar locul trei a revenit industriei alimentare, cu $321,4 mil. (+25,6%).

Siderurgia a coborât la coada listei, după ce uzina metalurgică din Râbnița, practic, nu a funcționat în semestrul I, având o producție de numai 1,6% față de cea din anul trecut. S-a înregistrat un declin și în producția materialelor de construcție, cu 14,1%, dar și în cea electrotehnică, cu 13,9%.

Totodată, industria chimică a avut o creștere de 25,8%, industria morăritului, a crupelor și a nutrețurilor – de 39,5%.

Peste 2/3 din toate produsele industriale s-au fabricat la Tiraspol, în valoare de 1,137 mlrd. rub. (-16,8%), iar cele mai puține – în raionul Camenca, în valoare de 22,99 mil. rub., totuși de aproape 12 ori mai mare față de nivelul anului trecut.

Cel mai mare declin de producție s-a atestat în raionul Râbnița, producția reprezentând doar 15,2% din nivelul anului trecut. În raionul Dubăsari producția de asemenea s-a redus cu o treime, după ce cea mai mare întreprindere locală, fabrica de confecții, și-a sistat activitatea.

În profil de forme de proprietate, întreprinderile ”de stat” și-au sporit producțiile cu 75,4%, până la 131,4 mil. rub., în timp ce întreprinderile private au redus-o cu aproape o treime, până la 1,545 mlrd. Aceasta se explică prin faptul că o parte din întreprinderi au fost returnate în proprietatea ”statului” pentru că proprietarii nu și-au onorat angajamentele investiționale.
 
Sursa: infotag.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *