ActualitateEconomie

Profesoara de crypto și blockchain, Fatma Ozkul, se alătură comitetului de stabilire a ratelor băncii centrale

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a numit-o pe Fatma Ozkul, o profesoară care predă despre crypto şi tehnologia blockchain, în comitetul de stabilire a ratelor băncii centrale, anunță Ziarul Financiar, care citează Bloomberg. Ozkul, lector la Universitatea Marmara din Istanbul, este cel mai nou membru al Comitetului de politică monetară al Băncii Centrale a Turciei, potrivit unui decret prezidenţial publicat sâmbătă dimineaţă.

Principalele domenii de cercetare ale profesoarei sunt contabilitatea, finanţele şi auditul, iar ea a ţinut cursuri în domenii precum tehnologia blockchain şi activele criptografice, potrivit profilului publicat pe pagina web a universităţii.

Erdogan a alcătuit o nouă echipă de conducere a economiei după ce a câştigat alegerile generale din luna mai şi l-a numit pe fostul bancher al Goldman Sachs Group Inc. Hafize Gaye Erkan în funcţia de guvernator al băncii centrale în iunie. Banca a majorat ratele de politică monetară cu 3.400 de puncte de bază, până la 42,5%. Înăsprirea monetară s-a accelerat după ce Erdogan a înlocuit trei membri ai MPC în iulie.

Este puţin probabil ca numirea lui Ozkul să modifice cursul actualei traiectorii a politicii monetare. Activitatea sa recentă s-a axat pe blockchain, activele criptografice şi implicaţiile acestora asupra finanţelor. Ea a publicat o carte despre contabilitatea activelor criptografice în 2022, potrivit profilului său.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *