Social

Profesorul de geografie Cravcenco spune că a fost provocat de elevi

Administrația Școlii profesional-tehnice nr. 5, unde a avut loc scandalul cu profesorul de geografie, consideră că acțiunea a fost regizată și planificată din timp în ajunul vizitei vicepremierului rus Dmitri Rogozin. Deși incidentul dintre profesorul Victor Cravcenco și elevii din grupa nr. 13 a avut loc pe data de 8 noiembrie, înregistrarea video făcută de către unul dintre elevi a fost plasată pe Internet peste o săptămână, în seara zilei de 14 noiembrie, cu doar câteva ore înainte de sosirea oficialului rus în Moldova.
 
Solicitat de TIMPUL, profesorul Victor Cravcenco a povestit că, atunci când își saluta elevii în limba română: „Bună ziua, elevi!”, aceștia îi replicau că Bălțiul este un oraș rusesc și că „Mî ne razgovarivaem na vașem bîciem iazîke” (Noi nu vorbim în limba „bîcilor”).

Cazul s-a întâmplat pe 8 noiembrie, când elevii din grupa nr. 13, specialitatea operatori ai mașinilor electronice de calcul, urmau să scrie lucrare de control. Aceștia însă nu doreau să intre în clasă și nici să scrie lucrarea. Profesorul spune că, după ce i-a așteptat vreo zece minute, a încercat să facă apelul, dar a fost întâmpinat cu râsete batjocoritoare și comentarii șovine. „Atunci m-a ajuns cuțitul la os. De vreo trei săptămâni își tot băteau joc de mine. O făceau și înainte, după ce, la alegerile parlamentare precedente, am pledat pentru un alt partid decât cel comunist. Nu apucam să spun o frază, că ei îmi și replicau: „Belțî – russki gorod” (Bălțiul este oraș rusesc). Le-am replicat că Bălțiul e un oraș unde locuiesc 64 la sută de băștinași, iar restul sunt ruși, evrei, ucraineni și bulgari. Până la urmă, m-au scos din sărite…”, ne-a explicat profesorul Victor Cravcenco.

Și directorul adjunct pentru educație al instituției, Grigore Gaitur, consideră că a fost o provocare. Acesta ne-a spus că, pe 15 noiembrie, directorul școlii, Ion Vovc, a fost sunat de la un număr de telefon necunoscut, fiind întrebat: „Ei, cum l-am întâlnit noi pe Rogozin?”. La care acesta, neînțelegând despre ce e vorba, i-a răspuns: „Întâlniți-l cum doriți!”. „Dar ce facem cu profesorul vostru Victor Cravcenco?”, l-a întrebat necunoscutul închizând telefonul. Precizăm că scandalul cu filmulețul s-a întâmplat la sfârșitul Săptămânii tineretului la Bălți, în ajunul Zilei toleranței și a vizitei lui Rogozin la Tiraspol și Chișinău. După aceasta, profesorul a suferit un microinfarct, iar ulterior a scris cerere de demisie din funcție, pe care Ion Vovc a vizat-o în felul următor: Conform art. 301, p.1, lit. b, „pentru aplicare, chiar și o singură dată, a violenței fizice sau psihice față de discipoli” .

Solicitat de TIMPUL, directorul adjunct Grigore Gaitur ne-a spus că, a doua zi după plasarea filmului pe Internet, cazul a fost discutat la Consiliul profesoral. Deși profesorul a fost brutalizat, directorul consideră că acesta nu trebuia să-și depășească atribuțiile funcțiilor de serviciu. „Pare ciudat faptul că filmulețul a fost plasat în seara zilei de 14 noiembrie, deși a fost filmat cu o săptămână mai devreme. Probabil a fost plasat intenționat de către un jurnalist începător. Chiar și copiii mi-au declarat că nu au dorit să facă acest lucru. O mamă a unui elev are un fecior care e jurnalist începător…”, afirmă Grigore Gaitur.

La rândul său, Vasile Dobrogeanu, profesor la Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălți, care îl cunoaște bine pe Victor Cravcenco, ne-a spus că acesta e un bun patriot și a participat la Mișcarea de eliberare și renaștere națională. „Din păcate, la Bălți asemenea cazuri se întâmplă destul de des. Copiii ruși sunt bine plătiți de anumite partide, inclusiv cel comunist, și instruiți în cluburile sportive, ca să facă asemenea provocări. În Bălți, nu mai e de mirare să întâlnești la fiecare pas inscripții de genul: „Moldavane – za Prut!”, sau în limba ucraineană: „Moldavane, găti!”, iar la un miting cineva scanda: „Veșati rumân kak sobak!”, („Spânzurați-i pe români ca pe niște câini!”), a adăugat cu tristețe Vasile Dobrogeanu…

Amintim că, la 14 noiembrie, în ajunul vizitei oficialului rus, pe Internet a apărut un filmuleț cu declarațiile antirusești ale profesorului de geografie și protecție civilă de la Școala profesional-tehnică nr. 5 din Bălți Victor Cravcenco.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *