Economie

Profitul companiilor de asigurări se apropie de un sfert de miliard

În ianuarie – septembrie profitul brut realizat de asiguratorii moldoveni s-a ridicat la 240,36 milioane lei (11,67 milioane euro). De remarcat că în perioada similară a anului precedent, piața moldovenească de asigurări înregistra în total pierderi de 33,12 milioane de lei.

Moldasig a scăpat de o povară

Cel mai mare profit din această perioadă a fost înregistrat de către Moldasig, care a obținut un profit de 91,3 milioane de lei. Anul trecut, în aceaași perioadă de nouă luni, compania ce ar fi controlată de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, suporta pierderi de 41,2 milioane de lei.

Rezultatele din anul trecut ale Moldasig au fost provocate de pierderile cauzate de daunele exagerate plătite conform unor contracte de asigurare a riscului financiar, achitate preponderent unor clienți din Rusia.

Astfel, potrivit statisticii pentru anul trecut, în primele trei trimestre Moldasig avea subscrise primele de asigurare în valoare de 203,9 milioane de lei pe când despăgubirile achitate în aceeași perioadă s-au cifrat la 209,75 milioane de lei.

Prime de 56 milioane, profit de 55 de milioane de lei

Și cea de-a doua companie a lui Platon, Asito și-a îmbunătățit radical situația financiară. Dacă anul trecut aceasta suporta în primele două luni pierderi de aproape 36 milioane de lei, în anul curent compania arată un profit de 55 milioane de lei.
Este interesant că volumul primelor de asigurare, colectată de aceasta este aproape egal cu cel al profitului brut, cifrându-se la circa 56 milioane de lei. Totodată, despăgubirile achitate de companie au fost de 31 milioane de lei.

Continuare pe mold-street.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *