Economie

Prognoza de creștere a economiei R. Moldova s-a REDUS

Creşterea robustă a Moldovei a fost susţinută de majorarea remitenţelor şi a exporturilor, precum şi a investiţiilor, iar perspectivele ţării s-au îmbunătăţit, constată experţii BERD. Cu toate acestea, afirmă ei, există semne de încetinire a producţiei în ultima perioadă, ca urmare a crizei mediului extern. Economia rămîne vulnerabilă faţă de o creştere slabă a principalilor parteneri comerciali şi a incertitudinii privind intrările de remitenţe, se precizează în raport. Perspectivele imediate de creştere sînt, de asemenea, limitate de continuarea incertitudinii politice.

BERD este mai pesimistă şi în ceea ce priveşte evoluţia economiei moldoveneşti în anul 2011, aniticpînd o creştere de 5,5% faţă de 6,0% cît previziona anterior.

Prognozele BERD indică o creştere în 2012 de 2,6 la sută în ţările ex-sovietice din Europa de Est, cu excepţia Federaţiei Ruse. Previziunea pentru această regiune a fost redusă cu 0,6% în acest an. Principalii parteneri comerciali ai Moldovei – Federaţia Rusă, Ucraina şi România vor obţine în 2012 o creştere de respectiv 4,2%, 2,5% şi 0,8%, se mai arată în raportul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. BERD a revizuit în scădere estimările referitoare la creşterea economică din Ucraina cu un punct procentual, iar pentru România cu 0,3 puncte procentuale.

Ministerul Economiei anticipează o creştere a Produsului Intern Brut în 2012 cu 4,0%, pînă la 93,1 miliarde lei. Prognoza de creştere a economiei moldoveneşti a fost redusă pe parcursul anului trecut de la 5 la 4,5%, apoi la 4%, notează MOLDPRES.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *