Economie

Prognoza de creștere economice e ÎN SCĂDERE

Este un scenariu moderat optimist, dar în cazul evoluţiei mai bune a economiei UE şi Rusiei am putea ajunge la o creştere de pînă la 5 la sută, a declarat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, în cadrul şedinţei de ieri a Consiliului Consultativ pe lîngă Ministerul Economiei. El a adăugat că acest scenariu este absolut realist şi realizabil.

Estimarea de creştere economică pentru principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, în primul rînd din Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă, indică o încetinire a creşterii, ce va avea efecte asupra economiei moldoveneşti.

Previziunile de creştere economică a Moldovei pentru anul 2013 este de 4,5%, iar pentru anii 2014-2015 – de 5% şi 5,5%. În anul 2015, va fi atinsă o creştere cu 28 la sută faţă de nivelul dinaintea crizei, anul 2008.

În şedinţa Consiliului Consultativ s-a menţionat că, deşi Produsul Intern Brut a atins nivelul dinaintea crizei şi a crescut în anul 2011 cu 7,1% faţă de 2008, anul premergător crizei, unele domenii încă nu au recuperat poziţiile pierdute. Volumul mărfurilor transportate a fost în anul trecut la 59,7% din nivelul înregistrat în anul 2008. Şi lucrările de construcţie-montaj reprezintă doar 72,4% faţă de anul dinaintea crizei, investiţiile în capital fix – 84,6%, iar producţia industrială 92,9%.

Prognoza privind rata inflaţiei a fost redusă de la 6,5% la 5,5%, în timp ce previziunile referitoare la cursul de schimb al leului au fost revizuite într-o uşoară creştere, de la 11,8 la 11,9 lei pe dolar. Sînt aşteptări mult mai mari pe domeniul comerţului exterior, o creştere cu 11% a exporturilor şi cu 8% a importurilor, faţă de estimările anterioare de 10% şi de respectiv 8%. Ministerul Economiei se aşteaptă ca şi în anii 2012-2015 să se menţină rata de creştere mai rapidă a exporturilor faţă de importuri. Investiţiile în active materiale pe termen lung se prognozează să crească cu 7%, iar industria şi agricultura cu 6,5% şi respectiv 2%. Salariul real pe economie se va ridica cu 5 la sută.

Centrul Analitic Independent "Expert Grup" nu exclude o încetinire a creşterii economice la 2-2,5 la sută în anul 2012 şi o rată a inflaţiei de 4,5 la sută.

Pe de altă parte, vicepremierul Valeriu Lazăr s-a arătat îngrijorat de scăderile din transport şi industrie înregistrate la început de an, iar comerţul exterior a revenit la vechea tendinţă, cînd importurile cresc mai rapid decît exporturile. Volumul producţiei industriale în ianuarie 2012 a înregistrat o descreştere de 4,2%, faţă de perioada similară a anului precedent, iar volumul de mărfuri transportate în ianuarie-februarie a scăzut cu 27,7%. În prima lună a anului, exporturile s-au majorat cu 9,8% şi importurile – cu 19,0%, notează MOLDPRES. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *