Economie

Prognozele BNM: Inflația în Republica Moldova ar putea depăși 30%. „Războiul din Ucraina a provocat schimbări majore”

Inflația în Republica Moldova ar putea depăși 30% în cel de-al treilea trimestru al acestui an. Prognoza a fost făcută de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, care a prezentat vineri, 13 mai, cel de-al doilea raport asupra inflației pentru anul 2022. Potrivit șefului BNM, creșterea inflației este influențată de prețul la resursele energetice, pe care le importăm practic în totalitate, scrie TV8.md.

Potrivit șefului BNM, situația este influențată, în mod evident, și de războiul din Ucraina. 

Octavian Armașu susține că în Republica Moldova, inflația este mai mare decât în alte state din regiune din mai multe cauze, iar printre acestea se numără și „dezechilibrele din economie, care se trag din trecut sub forma tarifelor neajustate la timp”. 

„Războiul din Ucraina a provocat schimbări majore la nivel global. Pe import, noi avem cea mai mare pondere, iar toate acestea sunt supuse șocurilor, celelalte economii nefiind atât de puternic afectate ca în cazul Republicii Moldova”, a conchis guvernatorul BNM. 

De asemenea, Armașu s-a referit și la situația economică din Ucraina.

„Economic, Ucraina a aplicat niște măsuri care prind fixarea cursului de schimb, a fixat prețurile la o listă foarte mare de produse. Statistic, impactul imediat pe inflație în Ucraina nu este atât de mare. Atunci când va ieși din război, aceste măsuri vor fi eliminate și Ucraina va avea o ajustare și a cursului și a prețurilor. Sigur, atunci câmnd va avea loc această ajustare la ei, va avea încă un impact asupra noastră”, a explicat Octavian Armașu.

Totodată, șeful BNM a dat asigurări că economia națională funcționează în regim normal.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Paradox.
    Preturile au luat-o razna (cu mult peste 30%) iar leul se fortifica….Ce fel de inflatie avem cand un Euro se cumpara deja cu mai putin de 19md….si bruma cea de producatori pe care RM ii are sunt nimiciti di fasa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *