Economie

Programul BRITE și-a încheiat activitatea în Republica Moldova

O declaraţie în acest sens a făcut ieri viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, în cadrul ceremoniei de încheiere a Programului BRITE.

Potrivit viceministrului Economiei, pe parcursul a patru ani, cu suportul Programului BRITE autoritățile Republicii Moldova au reușit să implementeze mai multe reforme care să corespundă necesităților și provocărilor cu care se confruntă sectorul privat din țară, inclusiv prin elaborarea și promovarea legii privind conceptul de notificare în comerț, modificarea si completarea unor acte legislative, care au exclus dublarea informației prezentate de agenții economici către instituțiile publice.

Un alt proiect comun realizat în colaborare cu BRITE, a fost Hotărîrea Guvernului privind “Ghișeul Unic pentru autorizarea lucrărilor de construcție”, care va optimiza procesul de autorizare a lucrărilor în construcție și va simplifica procedura de emitere a actelor permisive. Soluțiile informatice, precum Contul Curent și Contul Unic al contribuabilului, care va fi lansat în curînd, au asigurat o transparență mai bună pentru contribuabili și vor facilita procedura de achitare a impozitelor. Doar Contul Unic, de exemplu, va asigura economisirea a circa 10 milioane de lei la achitarea comisioanelor bancare de către contribuabili, precizează un comunicat de presă al ministerului.

Prezent la eveniment, ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, a subliniat aportul Programului BRITE în promovarea reformelor inițiate de autoritățile naționale, în special, la capitolul creării unor condiții atractive pentru mediul de afaceri.

Conform estimărilor Programului, suportul oferit Guvernului Republicii Moldova pentru implementarea reformelor, a determinat economisirea a 236 mln de dolari SUA de către sectorul privat. De asemenea, rezultatele unui sondaj arată că 72 la sută din reprezentanții sectorului privat au profitat de beneficiile Programului USAID BRITE.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *