ActualitateEconomie

Programul Casa Verde atrage 450.000 de români în ultimii doi ani

Conform declarațiilor lui Bogdan Balanișcu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), aproape 150.000 de case au beneficiat de Programul Casa Verde în ultimii doi ani. Astfel, numărul românilor care utilizează energie electrică verde ajunge la 450.000, având în vedere o medie de trei persoane per familie, a spus acesta într-o conferință de specialitate, informează Agerpres.

“Sunt linii de finanţare cu impact semnificativ în rândul populaţiei. De exemplu, Programul Casa Verde Fotovoltaice am reuşit să-l eficientizăm foarte mult în ultimii doi ani. Programul a avut în ediţia trecută aproximativ 80.000 de beneficiari, iar anul acesta tocmai s-a încheiat programul şi discutăm de aproximativ 67.000 de case de români care vor beneficia de panouri fotovoltaice. (…) În doi ani, discutăm de aproape 150.000 de case, ceea ce înseamnă probabil în jur de 450.000 de români, media statistică fiind de trei persoane pe familie. Deci, discutăm de circa 450.000 de români care beneficiază de curent electric produs verde”, a menţionat Bogdan Balanişcu, la conferinţa “CSR şi sustenabilitate”, organizată de Ziarul Bursa. Potrivit acestuia, anul acesta a fost finanţată şi sursa de stocare, respectiv acumulatorii, ceea ce înseamnă beneficii suplimentare atât pentru casa unde vor fi montate panourile fotovoltaice, cât şi pentru instalatorii care lucrează în cadrul programului, în condiţiile în care a sporit suma de finanţare de la 20.000 lei la 30.000 lei. “Am eficientizat foarte mult programul. Se aplică online, procedura este destul de rapidă, nu mai este nevoie de resursă umană în cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu ca să evalueze 80.000 de dosare cu hârtii, cu acte, sau 67.000 de dosare, cum a fost anul acesta. Instalatorul doar verifică dacă corespund adresele, datele – şi poate să treacă în faza de montare efectivă a panourilor fotovoltaice”, a adăugat secretarul de stat. El a explicat că, un aplicant, o persoană fizică, nici măcar nu trebuie să mai iasă din casă, să se ducă la un ghişeu sau la un birou ca să obţină una dintre hârtiile de care are nevoie. “Am simplificat foarte mult procedura, în sensul în care discutăm de o copie de buletin, de un extras de carte funciară pe care îl putem obţine online foarte uşor – şi de dovada faptului că n-avem datorii la Finanţele Publice, care în foarte multe judeţe este o hârtie pe care o putem obţine într-o interacţiune în mediul online. Nu mai e nevoie de drumuri, de deplasări, de cozi sau de vestitul dosar cu şină pentru a aplica în cadrul acestui program”, a mai spus Bogdan Balanişcu.

Cererea este foarte mare, iar banii se termină în primele 2-3 minute “Cred că aţi văzut că banii se termină în primele 2-3 minute, de obicei. Este o cerere foarte mare. Solicitantul îşi încarcă documentele în platformă, într-un format PDF. În partea a doua îşi alege un furnizor, un instalator, acea companie care să vină să monteze panourile fotovoltaice”, a precizat secretarul de stat. Înscrierile pe regiuni în sesiunea Casa Verde 2024 au avut loc între 27 septembrie şi 8 octombrie, sesiunea de anul acesta având un buget record de 2 miliarde de lei şi o finanţare per beneficiar eligibil de 30.000 de lei pentru panouri solare şi baterii de stocare a energiei. Ultima sesiune de înscriere pentru acest an în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, respectiv cea a unităţilor de cult, s-a încheiat în 9 octombrie, bugetul de 20,1 milioane lei alocat acestei sesiuni fiind rezervat integral.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *