Internațional

Proiectantul armei Kalaşnikov își regretă invenția: Durerea mea este de nesuportat, dacă arma mea a răpit vieți

"Durerea mea este de nesuportat (…): dacă armă mea a răpit viaţă unor oameni, înseamnă că eu, Mihail Kalaşnikov, fiu de ţăran, creştin ortodox, sunt responsabil de moartea acestor oameni, chiar dacă erau duşmani?", se întreba Kalaşnikov în scrisoarea datată 7 aprilie şi citată de cotidian.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhului, Aleksandr Volkov, a confirmat că Mihail Kalaşnikov i-a trimis o scrisoare liderului Bisericii ortotodoxe ruse în care şi-a exprimat preocuparea privind consecinţele folosirii armei sale.

„Cu cât trăiesc mai mult, cu atât această întrebare îmi sfredeleşte creierul şi mă întreb de ce Dumnezeu le-a permis oamenilor astfel de invidii, lăcomii şi agresiuni diavoleşti", explica el.

Kalaşnikov, care a murit pe 23 decembrie 2013, la vârsta de 94 de ani, a mărturisit că se simţea vinovat pentru fiecare persoană care a fost ucisă din cauza puştii proiectate de el. Paradoxal, el a trăit ca un ateu întreaga viaţă, cu toate că fusese botezat în copilărie după tradiţia ortodoxă. Prima intrare conştientă în biserică, la vârsta adultă, a avut loc la vârsta de 91 de ani, când s-a şi botezat după ce şi-a exprimat pocăinţa faţă de păcatele din viaţa sa.

Scrisoarea trimisă de Kalaşnikov nu depăşeşte însă surpriza oferită de răspunsul din partea Patriarhiei Ortodoxe, care pare a nu ține cont de porunca: „Să nu ucizi". „Biserica are o poziţie clară în această problemă: când armele sunt folosite pentru apărarea patriei, biserica sprijină atât inventatorii, cât şi soldaţii care le folosesc", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Ruse.

Armă de asalt Kalaşnikov, inventată în 1947, a fost produsă, potrivit unor estimări, în 100 de milioane de exemplare în lume.

Armă a devenit simbolul luptei pentru independenţa şi se află pe numeroase drapele, printre care cel al Mozambicului, sau al mişcării şiite libaneze Hezbollah.

sursa: Izvestia, semneletimpului.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *