Politică

Promo-LEX: Data limită de alegere a şefului statului este 19 iunie

În infograficul elaborat, Promo-LEX menţionează că în perioada 1991-1996 cetăţenii şi-au ales prin vot direct preşedintele. Perioada din momentul stabilirii datei alegerilor şi alegerile propriu-zise a fost de la 79 până la 143 de zile. În anul 2000, Parlamentul a modificat Constituţia şi s-a stabilit că preşedintele este ales de legislativ. Din 2000 până în 2012, de la momentul stabilirii datei alegerii preşedintelui şi alegerea propriu-zisă a acestuia au fost perioade de la 9 până la 17 zile.

În martie 2016, Curtea Constituţională declară neconstituţionale modificările din 2000 şi revigorează prevederile vechi privind alegerea şefului statului prin vot direct de către popor. Conform prevederilor vechi din Codul Electoral, alegerile prezidenţiale se stabilesc în termen de 3 luni din momentul în care funcţia de preşedinte este vacantă.

Promo-LEX specifică faptul că mandatul actualului preşedinte, Nicolae Timofti, expiră pe 23 martie curent. Astfel, duminică, 19 iunie, este data limită pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale ca să se reuşească numărarea voturilor, validarea rezultatului şi învestirea în funcţie.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *