Actualitate

Promo-LEX: În regiunea transnistreană tortura este o normă

În urma mai multor plângeri primite din partea rudelor victimelor torturii și a tratamentelor inumane sau degradante, aplicate de reprezentanții organelor de forță de la Tiraspol, asociația și-a exprimăm nemulțumirea față de inacțiunile autorităților care continuă să sfideze drepturile omului.

Mai bine de jumătate de an, mama lui Alexandr Lipovcenco, un tânăr ucrainean originar din Dnestrovsk, condamnat la 3 ani închisoare pentru „extremism” alertează zădarnic autoritățile locale și internaționale cu privire la faptele de tortură și procesul inechitabil la care este supus fiului său. Ecaterina Lipovcenco susține că fiul ei, a fost găsit vinovat pentru că anchetatorii de la KGB au depistat printre caietele sale, un text, care, în opinia KGB este extremiste. Fiul se declară nevinovat și a protestat regulat declarând greva foamei. Din cauza maladiilor sale, dar și a formei de protest, starea sănătății lui Alexandr Lipovcenco s-a agravat.

La 28 martie 2016 judecătoria de la Tiraspol l-a condamnat pe Alexandr Lipovcenco la 3 ani și 6 luni de închisoare, pentru mențiunea făcută într-un caiet vechi „în Transnistria se poate de făcut ordine doar dacă vor fi introduse forțele ONU”. Sentința a fost emisă în lipsa lui, pentru că în opinia judecătorului „prea mult vorbea”.

Torturat de gardieni

La 7, 8 și 14 aprilie 2016 Alexandr a fost bătut cu pumnii și picioarele în regiunea rinichilor de gardienii Izolatorului nr. 3. Tot ei, l-au aruncat în carceră pentru refuzul alimentației. În carceră, Alexandru a fost nevoit să doarmă pe beton, fapt pentru care s-a îmbolnăvit de pneumonie.

Condiții inumane

Lipovcenco este deținut în celula nr. 13 de 6/4 m2, cu alți 8 deținuți. Alexandr nu fumează, în timp ce ceilalți deținuți fumează, fapt ce-l influențează negativ. Pentru plimbările la aer liber, deținuții au doar o oră. Conform spuselor mamei sale, tânărul doarme mai mult ziua, pentru că noaptea deținuții nu dorm. Baie poate face o dată pe săptămână., iar în aceste condiții se află deja de nouă luni.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *