Politică

Promo-LEX | Procuratura are obligația să-l tragă la răspundere pe Șevciuk pe cel puțin 3 capete de acuzare

Contrar prevederilor constituționale, fostul lider de la Tiraspol a avut un rol important în consolidarea și menținerea structurilor de-facto, în virtutea atribuțiilor de ”președinte” al structurii nerecunoscute, potrivit experților. Ei subliniază că Evghenii Șevciuk a exercitat atribuții statale în nume propriu, aducând atingere suveranității Republicii Moldova.

Prin acțiunile sale și ale administrației pe care o conducea, cetățenii mai multor localități din stânga Nistrului nu au acces la aproximativ 6300 ha de terenuri agricole din raionul Dubăsari aflate în proprietatea lor. În privința acestor fapte, Procuratura raionului Dubăsari a inițiat o urmărire penală, iar CEDO a pus pe rol o cauză în acest sens.

Evghenii Șevciuk mai poate fi tras la răspundere pentru acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase, în legătură cu acțiunile îndreptate împotriva școlilor românești din stânga Nistrului. Începând cu 2014, la indicația lui Evghenii Şevciuk au fost create noi impedimente acestor instituții, subliniază Promo-LEX. Au fost închise conturile bancare ale instituțiilor de învățământ, au fost trimiși milițieni în incinta instituțiilor de învățământ, a fost reținut ilegal directorul liceului ”Lucian Blaga”, și altele. În acest sens, CEDO a comunicat o altă cerere și anume cauza Iovcev și alții v. Republica Moldova și Federația Rusă.

O a treia cauză penală ce ar putea fi deschisă pe numele lui Evghenii Șevciuk ar fi pentru organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea, pentru că în perioada mandatului său avut calitatea de conducător a așa-numitei ”armate transnistrene”, dar și un rol important în consolidarea acesteia, potrivit Promo-LEX.

Astfel, Procuratura Republicii Moldova are obligația pozitivă de a-l audia pe Evghenii Șevciuc, dar și pe alți lideri din cadrul administrației separatiste în cadrul unui proces penal, se arată în analiza asociației.

Sursa: radiochisinau.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *