Actualitate

Promo-LEX semnalează ÎNCĂLCĂRI GRAVE: Membrii birourilor electorale intimidați, alegători cu mai multe buletine de vot, bani și cadouri

Pavel Postică, preşedintele Misiunii de observare a alegerilor, a spus că până la ora menţionată au fost recepţionate în jur de 2020 de rapoarte de la observatori. Principala constatare care deranjează este că în cel puţin 15 secţii de votare observatorii nu sunt lăsaţi să activeze fără restricţii – fie li se stabilea un anumit loc unde să se afle, fie li se interzice fotografierea sau alte acţiuni. În 15 secţii de votare se pare că buletinele de vot nu sunt păstrate într-un loc sigur, fiind lăsate pe geam sau pe masă, fără o supraveghere specială.

Au fost atestate cel puţin 83 de cazuri când alegătorii nu au fost verificaţi în sistemul electronic. Au votat fără aplicarea ştampilei în fişa de însoţire a buletinului de identitate în jur de 100 de alegători. Votarea fără documente de identitate sau cu documente necorespunzătoare a fost sesizată în cel puţin 15 cazuri.

În preajma a cel puţin 114 secţii de votare s-au atestat situaţii privind vânzarea băuturilor alcoolice. În 19 cazuri observatorii au atestat potenţiale situaţii când alegătorilor li se oferă anumite cadouri sau bani în apropierea secţiei de votare. Agitaţie electorală în perimetrul secţiei de votare s-a observat în cel puţin 18 cazuri.

Transportarea organizată a alegătorilor este menţionată de observatori în cel puţin 19 secţii de votare. De asemenea, au fost atestate cel puţin 20 de cazuri de violenţă şi intimidare a alegătorilor sau a membrilor birourilor electorale. În Bălţi un alegător a bruscat un membru al biroului electoral, iar la Chişinău un alegător a bruscat membrii biroului electoral pe motiv că fiica sa figura în lista electorală, deşi era plecată peste hotare. La Orhei alegătorii care vor să meargă la vot sunt intimidaţi de un grup de persoane.

Sunt semnalate şi şapte cazuri de eliberare a mai multor buletine de vot unui singur alegător. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *