Social

Promo-LEX: Situația drepturilor omului în stânga Nistrului se înrăutățește

Asociația Promo-LEX a monitorizat și în anul 2022 situația drepturilor omului în regiunea transnistreană și a constatat că lucrurile continuă să se înrăutățească.

„Cu regret, este o constatare care se menține cel puțin în ultimii patru ani”, a declarat avocatul Promo-LEX, Pavel Cazacu, într-un comentariu pentru IPN la sfârșit de an, tranmsite Știri.md.

Invazia militară rusă în Ucraina i-a afectat în mod indirect și pe locuitorii Transnistriei. De asemenea, a fost persecutat activismul civic, au lipsit mecanismele eficiente de apărare a drepturilor omului și a persistat fenomenului impunității.

Pavel Cazacu declară că cea mai recentă piedică în calea apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului a fost interdicția instituită de Tiraspol de a depune plângeri și sesizări la organele de drept constituționale ale Republicii Moldova. Persoanele care vor ignora această interdicție riscă până la opt ani privațiune de libertate.

„Problemele cu care se confruntă azi locuitorii regiunii transnistrene reprezintă inclusiv rezultatul inconsecvenței politicilor de reintegrare din ultimii 30 de ani”, susține avocatul.

În opinia sa, după zeci de ani de abuzuri și ilegalități, confirmate în mod repetat de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, autoritățile de la Chișinău trebuie să-și consolideze mecanismele de sancționare, fie să identifice un mecanism alternativ de sancționare a persoanelor responsabile de comiterea abuzurilor în regiunea transnistreană.

„Necesitatea unui comportament proactiv al autorităților constituționale este cauzat și de excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei. Țara care continua să aibă influență decisivă asupra regimului de la Tiraspol și care era responsabilă până în prezent de încălcarea drepturilor omului în acest teritoriu”, a declarat Cazacu.

Promo-LEX contează că în 2023 vor fi făcute mai multe pentru ca deținuții politici să fie eliberați, iar în privința persoanelor responsabile de încălcarea drepturilor omului vor fi inițiate proceduri veritabile de sancționare. Acest pas este necesar pentru a opri efectele negative ale fenomenului impunității, a constatat avocatul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *