CSI / Rusia

Propaganda lui Putin atinge noi culmi. Moscova susține că a conectat toată regiunea Herson la canalele TV rusești

Marți, armata rusă a anunţat că a conectat întreaga regiune Herson la canalele de televiziune ruseşti, ce vor fi de acum accesibile gratuit” în această regiune cucerită de Rusia în sudul Ucrainei, informează AFP.

„Specialişti din cadrul unităţilor de transmisie ale forţelor armate ruse au conectat şi reconfigurat pentru difuzarea de canale ruseşti ultimul dintre cele şapte emiţătoare de televiziune din regiunea Herson”, a anunţat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Ministerul de la Moscova a precizat că circa un milion de locuitori ai regiunii au acum acces „gratuit” la principalele canale ruseşti, printre care cele ale grupului public de audiovizual VGTRK, care difuzează activ linia Kremlinului.

Învecinându-se cu peninsula anexată Crimeea, regiunea Herson a fost cucerită de ruși chiar în primele zile ale ofensivei sale împotriva Ucrainei, lansată la sfârşitul lui februarie.

De atunci, Moscova duce o politică de rusificare a teritoriilor căzute sub controlul său în sudul Ucrainei: a introdus rubla și a început să distribuie paşapoarte ruse.

Marţi, unul dintre noii responsabili proruşi ai regiunii Herson, Kirill Stremousov, a afirmat că acest teritoriu ar putea fi alipit Rusiei „înainte de sfârşitul anului”. 

„Vom avea un referendum în acest an. Şi, în urma acestui referendum, ne vom adresa liderilor Federaţiei Ruse, pentru ca ei să ne accepte în sânul Rusiei”, a afirmat Stremousov.

Planul lui Putin pentru Estul Ucrainei

Kremlinul speră să anexeze regiunea Herson din Estul Ucrainei la fel cum a făcut cu Crimeea, a declarat în urmă cu două săptămâni un oficial din Parlamentul de la Moscova.

A fost prima oară când un oficial al Kremlinului a militat public pentru anexarea de catre Rusia a unei regiuni ucrainene. Anterior, șeful partidului aflat la putere, Rusia Unită, a declarat ca Rusia o să ramână în sudul Ucrainei „pentru totdeauna”.

Toți copiii născuți în Herson după izbucnirea războiului vor primi automat cetățenie rusă

Kirill Stremousov, care este adjunctul șefului administrației militare-civile impuse de Rusia în regiunea ocupată Herson, a mai declarat săptămâna trecută pentru agenția de presă rusă RIA Novosti că toți copiii ucraineni născuți după declanșarea războiului, în data de 24 februarie, în regiunea Herson, vor primi automat cetățenie rusă

În plus, orfanii vor fi, de asemenea, înregistrați ca cetățeni ai Rusiei, a mai anunțat oficialul rus. Potrivit acestuia, „mii de cetățeni” din Herson cer să aibă cetățenie rusă.

În repetate rânduri, Ucraina a acuzat Rusia că a răpit copii de pe teritoriul său și i-a transferat în Rusia. Totodată, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat miercuri că oficiul său anchetează cazuri de copii deportaţi forţat din Ucraina în Rusia şi oferiţi acolo spre adopție unor familii ruse.

Totodată, pe 11 iunie, Rusia a emis primele sale paşapoarte pentru locuitori din Herson. Conform agenţiei oficiale TASS, 23 de locuitori din Herson au primit, în cadrul unei ceremonii, un paşaport rus, o „procedură simplificată” permisă datorită unui decret semnat la sfârşitul lunii mai de Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Sursa: Digi24.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.