Social

Proprietarii de apartamente din blocurile multietajate vor avea posibilitatea să instaleze parcuri de energie regenerabilă

Proprietarii de apartamente din blocurile multietajate vor avea posibilitatea să instaleze parcuri de energie regenerabilă pentru consum propriu. Parlamentul a votat astăzi în prima lectură proiectul de lege care prevede armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene în domeniul energiei din surse regenerabile, comunică MOLDPRES.

Documentul reglementează aspecte ce țin de introducerea obligației Guvernului de stabilire a țintei naționale sectoriale pentru 2030. Republica Moldova și-a stabilit ca țintă națională pentru anul 2030 ca nu mai puțin de 30 % din volumul energiei electrice consumate să fie din surse regenerabile, în prezent regenerabilele reprezintă 6 %.

Una dintre noutățile inițiativei legislative este tranziția de la contorizarea netă la facturarea netă. Totodată, va fi introdus dreptul Guvernului de aplicare a „transferurilor statice” de energie din surse regenerabile cu alte state membre ale Comunității Energetice ori state membre UE.

Urmează a fi simplificate și procedurile administrative aferente dezvoltării unui proiect în domeniul energiei regenerabile. Inițiativa legislativă mai prevede că proprietarii de apartamente din blocurile multietajate vor avea posibilitatea să instaleze parcuri de energie regenerabilă pentru consum propriu, inclusiv acestea se pot afla la o altă adresă decât locul de consum, doar că ambele adrese vor trebui să se afle în raza aceluiași furnizor.

Alte modificări propuse se referă la promovarea energiei regenerabile în sectoarele încălzire și răcire și transporturi, precum și la stabilirea dreptului producătorilor eligibili de a primi plăți (compensații) pentru limitarea cantităților de energie electrică din surse regenerabile, injectate în rețelele electrice. De asemenea, documentul conține prevederi referitoare la organizarea licitațiilor și conținutul documentației de licitație, precum și la drepturile și obligațiile specifice ale producătorilor eligibili.

Inițiativa legislativă mai prevede modificări în ce privește garanțiile de origine care certifică că energia este produsă într-o anumită localitate din Republica Moldova, valorificând resursele existente în țară.

Documentul urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *