Actualitate

Protecția datelor personale de pe internet: Un acord european, posibil la 15 iunie

Reprezentanții Germaniei, Franței, Luxemburgului și Comisiei Eurpene au dat asigurări joi seara la Bruxelles că se lucrează în acestă direcție, informează vineri AFP.

‘Suntem pe ultima linie dreaptă și vrem să reușim’, a declarat ministrul de interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, în timpul unei dezbateri pe marginea protecției de date, susținută alături de miniștrii justiției ai Franței și Luxemburgului, precum și de comisarul european pentru justiție, Vera Jurova.

‘Suntem pe cale să încheiem un acord general. Textul este încă nefinalizat, însă bun’, a confirmat ministrul francez, Christiane Taubira. ‘Avem în perspectivă un acord pentru 15 iunie’, în timpul reuniunii de la Luxemburg a miniștrilor europeni ai justiției, a confirmat comisarul european Jurova.

Obiectivul acestei noi legislații este de a împiedica datele personale ale cetățenilor UE să iasă din spațiul european fără o consimțire explicită a persoanelor vizate.

De Maziere preconizează o zi lungă de discuții. ‘Va trebui să facem compromisuri și să temperăm așteptările’, a spus ministrul de justiție al Franței.

Două texte sunt în discuție din februarie 2012: o reglementare pentru datele personale cu caracter civil și comercial, și o lege pentru fișierele din sectorul privat. Discuțiile au fost desfășurate ‘capitol cu capitol’.

Mai multe capitole au făcut deja obiectul unor acorduri de principiu. Este vorba îndeosebi de cel care vizează crearea unui birou unic competent pentru a supraveghea aplicarea regulilor pentru transferurile transfrontaliere de date personale colectate în mai multe țări din UE, de către întreprinderi sau platforme de internet, cum sunt Amazon, Google sau Facebook. În caz de litigiu, reclamanții vor avea posibilitatea de a sesiza autoritățile naționale în domeniu, cum este Cnil în Franța, precizează AFP.

Dreptul ‘la uitare’ este de asemenea luat în calcul, pentru ‘protejarea minorilor care se expun prea mult în spațiul public’, a subliniat Christiane Taubira. Potrivit acesteia, ‘provocarea este de a concilia un nivel ridicat de protecție pentru datele personale și mijloacele care să asigure competitivitatea întreprinderilor’.

Cu toate acestea, ministrul justiției al Franței vrea să lupte pentru a-i proteja pe cetățenii europeni împotriva unui posibil ‘prejudiciu exagerat’ în cazul în care aceștia și-au dat deja consimțământul pentru o operațiune pe internet.

‘Este nevoie de etică. Este necesară o capacitate de control, pentru că în caz contrar ajungem să transferăm puterea operatorilor economici’, a avertizat ministrul francez.

Potrivit Christianei Taubira, ‘dat fiind calitatea textului în curs de elaborare, o renegociere a acordului ‘Safe Harbour’ cu SUA este de dorit’. Acest acord reglementează transferurile de date ale cetățenilor UE colectate de întreprinderi americane.

Sursa: Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *