Politică

Protest al diasporei moldovenești la APCE

Un protest al diasporei, organizat de Clubul Liberal Paris și cetățenii Republicii Moldova stabiliți la Strasbourg, a avut loc ieri în faţa sediului Consiliului Europei. „Armata rusă – afară!” au cerut, între altele, manifestanţii. Participanții la manifestație au ales ziua de ieri pentru că marți s-a discutat în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei raportul referitor la funcționarea instituțiilor democratice în Rusia. Un raport care s-a lăsat așteptat timp de șapte ani, pe când alte state membre ale CoE supuse procedurii de monitorizare sunt audiate cu regularitate, după cum declară deputatul Ana Guţu (PL), membru al delegaţiei R. Moldova la APCE.

Ana Guțu a elaborat un amendament la proiectul de rezoluție, care vizează interzicerea presiunilor economice exercitate de Federația Rusă prin intermediul companiei „Gazprom” față de țările Europei Centrale și Orientale. Amendamentul a fost semnat de mai mulți deputaţi din delegațiile Franței (A. Groskott), României (C. Preda, V. Badea, T. Panțâru), Poloniei (A. Halicki), Lituaniei (E. Zingeris), Spaniei (J. Xucla, A. Diaz Tejera, P. Agramunt), Maltei (A. Bardina Pau).

Ana Guţu a rostit un discurs pe marginea raportului şi și-a prezentat amendamentul în plen în după-amiaza zilei de ieri. În perioada 1-5 octombrie, la Strasbourg are loc sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

(V.B.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *