Actualitate

Protest în Piața Marii Adunări Naționale! Zeci de mii de oameni au ieșit la miting

Jurnalista Angela Aramă, membră a Grupului de iniţiativă, a spus că în Piaţă s-au adunat peste 40 de mii de persoane şi cunoaşte că, pe drum, transportul public era oprit de către poliţie pentru a împiedica lumea să ajungă să protesteze.

Analistul politic Igor Boţan, membru al Grupului de iniţiativă, a spus că s-a furat cu miliardele, de aceea societatea trebuie să protesteze împotriva jafului şi guvernării corupte. „Noi trebuie să protestăm exclusiv paşnic, exemplul Platformei trebuie răspândit în toată ţara”, a adăugat Igor Boţan. El a declarat că Mişcarea este una eminamente civică, nepolitică, largă, care doar va pregăti terenul pentru viitoarele guvernări necorupte.

Dinu Plângău, membru al Grupului de iniţiativă, a dat citire rezoluţiei pe care mulţimea a votat-o unanim. În rezoluţie se spune că participanţii la mitingul de protest constată degradarea dramatică a situaţiei social-economice prin majorarea preţurilor, compromiterea anului agricol, acestea fiind „o urmare a furturilor de proporţii şi fără de precedent”.

Update (15:25) Liderii protestului au îndemnat oamenii să se îndrepte spre monumentul lui Ștefan Cel Mare, apoi către Universitatea de Medicină, într-un marș al netăcerii.

Update (14:55) Scriitorul Dumitru Maxim: „Ne-am adunat din nou după 27 de ani, tot noi am făcut primul protest din Chișinău. Noi suntem un popor luptător, avem o istorie de invidiat, suntem puternici. Dăți-ne libertate și viață decentă”!

Update (14:45) Gheorghe Costandachi, economist: „Multe se discută despre miliardele noastre, mult mai multe miliarde au fost furate. Haideți să oprim teroarea oligarhică de la putere. Jos teroarea oligarhică! Nici acel raport al cmpaniei Kroll, a fos o metodă de a scoate adevărul la iveală, ci pentru a se acoperi, ca poporul sa nu cunoască. Noi cunoaștem mult mai multe, decât vor ei sa faca. Acum se pregătește încă o lovitură, un acord secret dintre Guvern și Banca Națională. Oamenii de afaceri sunt intimidați, le sunt luate afacerile”!

Update (14:30) Invitații pe scenă au invitat oamenii să scandeze „Demnitate, Unire, Hoții la pușcărie, Noi suntem poporul, Miliardul înapoi”! Printre aceștea s-au numărat jurnaliști, scriitori și activiști.

Update (14:10) Scriitoarea Renata Verejanu: „Dragii mei compatrioți, mame, parinți, în 1989 când eram în PMAN am crezut că peste un sfert de veac vom trăi în alte condiții. Am fost un popor cuminte am oferit incredere. În numele copiilor noștri, jos hoții. Vrem milliardele înapoi! Jos agramații”.

Organizatorii protestului au anunțat că asemenea mitinguri au loc astăzi în Italia, Irlanda, Grecia, Germania și România.

Update (14:05) Vasile Zgardan: „Acum 26 de ani stăteam în genunchi aici, să reușim în lupta noastră. Ne-am întors limba, alfabetul și tricolorul. Ne-am obținut independența, împreună cu poporul. Eram plini de speranțe si vise, că copii și nepoții vor trăi mai bine. Dar nu este așa. Cea mai tare tragedie s-a început în 2009, cu sacrificiul tinerilor care și-au dat viața, am crezut ca am ajuns să respiram oxigen. Pentru cine am votat? Am fost mințiti, tradăți, azi avem un parlament din două cete: de hoți și trădători. Cei care apară interesele Moscovei, vor să ne ducă iar în imperiul de care am scăpat. Ne vom intoarce miliardele inapoi, iar hoții vor sta la pușcărie”!

Update (13:55) Un reprezentat al platformei a spus la microfon că agricultura trebuie să fie sprijinită în RepM. „Fiecare leu prin subvenții aduc mii de locuri de muncă și miloiane de bani la buget. Unde ne-am pornit în anii 90 și unde am ajung azi? Guvernul republicii nu este al nostru, ci stă în buzunarul cuiva. Guvernul se aseamana cu o pârloagă care o vedem în fiecare colț din țara noastră. Noi vrem să luptăm cu aceste buruieni de la guvernare. Noi vrem să avem drepturi garantate în țara noastră.

Update (13:40) Vladimir Beșleaga, scriitor: „Dragi prieteni, în anul 1989, exact în acest loc, la prima mare adunare națională am avut cuvântul, atunci în spatele nostru statea monumentul lui Lenin, acum stă monunentul celor deportați. Totuși, s-a schimbat ceva în lumea asta! Atunci a fost învitat din Lituania un prieten care mi-a spus: „noi balticii vom scapa de beleaua rusească, iar voi nu ve-ți scapa”. Eu m-am întristat când am auzit aceste cuvinte și am rămas nedumerit? În ani, aceste cuvinte triste s-au adeverit”

Update (13.30) Organizatorii au anunțat că în piață sunt în jur de 40 mii de oameni, iar autobuzele din țară continuă să vină. 

Chiril Moțpan :„Vreau să recunosc cu regret că dezamagirea din partea forțelor proeuropene care ne-au promis la alegerile 2009 și 2014 o viață mai bună, ne-a adus aici Fiind convinși că votăm viitorul, am fost mințiți! Bani ajung, dar nu și pentru lacomia lor. Au golit visteria statutlui vor să ne fure și viitorul european!  Suntem aici pentru că ne iubim țara și vrem să schimbăm lucrurile spre bine”.

Cel de-al doilea protest organizat de societatea civilă, este unul apolitic, iar oamenii au fost îndemnați să participe pașnic la protest. 

Participanții nu poartă însemne politice sau alte drapele decât cele ale Republicii Moldova și Uniunii Europene. Acesta este al doilea miniting de protest organizat de societatea civilă.

Imagine: Facebook/ Valeriu Pașa

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *