Bălti

PROTEST: O familie de nevăzători rămâne pe drumuri

TIMPUL a mai scris despre acţiunile de protest şi despre destinul acestei familii care se consideră nedreptăţită pentru că, spun ei, cineva le-a furat apartamentul ce li se cuvenea.
Conflictul este de fapt între Societatea Orbilor din Moldova şi familia Proţiuc, şi vine de la repartizarea celor şapte apartamente din oraşul Bălţi, în 2005, care după spusele dnei Proţiuc au fost achiziţionate ilegal de unii angajaţi ai acestei Societăţi, iar apoi au fost vândute. Acesta este şi motivul din care familia se află, din 2006, în proces de judecată cu cei pe care îi învinuieşte.

Problemele lor se trag încă din anul 1997, când au început să-şi caute o locuinţă, după o perioadă în care au stat la părinţii lui Stanislav, capul familiei. Abia în 2001 ei au primit un spaţiu locativ provizoriu, iar din 2008 s-au cazat în căminul din Bălţi al Societăţii Orbilor. În iarna acestui an au fost izgoniţi din cămin, după cum explică ei, prin înşelăciune. Acum sunt dezolaţi şi consideră că asupra lor s-a abătut un blestem: băiatul şi-a pierdut vederea la vârsta de 12 ani din cauza unei glume a colegilor, iar fetiţa a rămas paralizată la vârsta de doi ani în urma unui vaccin.

Contactată de noi, Larisa Celan, responsabilă pentru relaţii cu publicul la Societatea Orbilor, ne-a declarat că nu este de datoria Societăţii să asigure cu locuinţă familia Proţiuc, ei pot doar contribui financiar. Ea mai susţine că această familie prin gesturile sale strică reputaţia tuturor nevăzătorilor şi a Asociaţiei.

Iurie Bucinschi, şeful Direcţiei dezvoltare socială din cadrul Cancelariei Guvernului, declară că încearcă să susţină această familie, în prezent caută fonduri, însă nu a putut preciza suma de care dispune la acest moment.

Cei din familia Proţiuc spun că nu se vor lăsa învinşi şi intenţionează să desfăşoare următorul protest în faţa casei preşedintelui Societăţii Orbilor, Dumitru Sclifos. Scopul lor este de a arăta unde şi de unde pot fi găsite resursele financiare.

Anastasia Morari

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *