Internațional

Proteste în China: Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a SARS-CoV-2 permite ”mai multă flexibilitate”

Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ”mai multă flexibilitate” în privinţa restricţiilor, a declarat preşedintele Chinei, Xi Jinping într-o întrevedere avută joi la Beijing cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la aproape o săptămână după izbucnirea în China a protestelor împotriva politicii ”zero COVID”, relatează AFP și Agerpres.

Aceste proteste se explică prin ”saturaţia” pe care chinezii o manifestă după trei ani de pandemie şi de restricţii severe, i-aspus liderul chinez preşedintelui Consiliului European, aceste afirmaţii ale lui Xi Jinping fiind reproduse de un oficial european care s-a exprimat cu condiţia anonimatului.

Menționăm că Charles Michel a efectuat miercuri şi joi o vizită la Beijing, unde a pledat pentru folosirea vaccinurilor anti-COVID-19 în detrimentul măsurilor antiepidemice severe practicate în China în baza politicii ”zero COVID”.

”Răspunsul primit din partea preşedintelui (Xi Jinping) a fost mai degrabă de a explica de ce sunt proteste, de a se plânge că după trei ani de COVID-19 există o problemă pentru că oamenii sunt sătui. Este vorba în principal despre studenţi” care participă la proteste, a mai afirmat responsabilul european citat.

Încercând să tempereze aceste proteste, autorităţile locale chineze din diferite regiuni şi oraşe au început în ultimele zile să relaxeze restricţiile. Conform aceluiaşi oficial european, în discuţia cu Charles Michel preşedintele chinez a remarcat faptul că în prezent varianta dominantă a coronavirusului SARS-CoV-2 în China este Omicron, o variantă ”mai puţin letală, ceea ce face posibilă mai multă flexibilitate în restricţii”, relatează sursa citată.

Vă amintim că protestele au început vinerea trecută după distribuirea intensă pe reţelele de socializare a unei înregistrări video care atribuie măsurilor de lockdown decesul a 10 persoane în urma unui incendiu într-un apartament din oraşul Urumqi. Ideea susţinută în înregistrare este că, din cauza restricţiilor de deplasare, o stradă îngustă era blocată de maşinile parcate şi astfel a fost îngreunată intervenţia pompierilor pentru a stinge incendiul survenit la etajul superior al unui bloc înalt.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Xi Jinping dă înapoi datorită protestelor (singura cale de a convinge autoritățile să renunțe la restricții). El nu va recunoaște niciodată că a creat toată poveste cu covidul dintr-un singur motiv: În 2019, la Wuhan începuseră mari manifestații de protest și a avut nevoie de un pretext pentru a le potoli: https://mariusmioc.wordpress.com/2020/05/29/protestele-de-strada-din-2019-din-hong-kong-si-wuhan-motivul-isteriei-covid-inceputa-in-china-care-a-molipsit-planeta/

  2. Dacă și acum mai sunt care încă cred tot acest circ mafiot plin de dictatură politică,ori are zero neuroni ori e o legumă fără pic de rațiune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *