Actualitate

Provocări rusești în Transnistria. Soldați cu cagule se „plimbă” cu transportatoare blindate la „hotarul” R. Moldova cu enclava controlată de Moscova

Joi, 20 aprilie, reprezentanții Chișinăului au publicat o declarație exclusiv în limba rusă, chiar dacă limba oficială a statului este limba română, despre încălcările regimului Zonei de Securitate admise de contingentul militar al Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Cazurile au fost fixate în perioada februarie – aprilie curent și au fost exprimate prin deplasarea necoordonată cu Comisia Unificată de Control a tehnicii militare blindate în afara razei posturilor Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

În document se menționează și un caz înregistrat la postul de menținere a păcii nr.9, care a avut loc miercuri, 19 aprilie, când mai multe vehicule blindate s-au deplasat neaturoizat în zonă.

„În special iese în evidență situația din jurul postului de menținere a păcii nr. 9 (stânga), în zona podului Vadul lui Vodă, care a avut loc pe 19 aprilie 2023, când a fost înregistrat la 04:53 un alt caz de deplasare neautorizată a vehiculelor blindate de-a lungul traseului, care au fost conduse de la postul vamal de poliţie Pîrîta şi înapoi în coloană, constând dintr-un transport de trupe blindat „BTR-60” și un camion militar „Ural”, care transporta un grup de soldați în cagule, care nu fac parte din postul de menținere a păcii nr. 9”, se arată în document.

Potrivit declarației, mișcarea necoordonată a provocat confuzie în rândul angajaților postului de poliție vamal. „Ținând cont de faptul că țeava armamentului standard al transportorului de trupe blindate a fost îndreptată spre acest post, acţiunile contingentului militar al forțele de menținere a păcii ale Federației Ruse au fost percepute ca posibil atac şi a alarmat unităţile de poliţie din zonă.

Datorită implicării funcţionarilor Inspectoratului de Poliţie Dubăsari situația a fost soluționată. După raportarea acestui incident, s-a mai stabilit că nu a existat nicio sesizare din partea conducerii componentei ruse a Forțelor de Menținere a Păcii din regiunea transnistreană a R. Moldova.

De asemenea, este inexplicabil faptul că acțiunile date au fost efectuate sub conducerea și cu participarea directă a Comandantului Militar al Secțiunilor Centrale și de Nord ale Zonei de Securitate, colonelul D. Grișin, fără o decizie corespunzătoare a Comisia Unificata de Control, la care a este subordonat. […] Comisia Unificata de Control nu a luat nicio decizie și nu a dat instrucțiuni privind circulația vehiculelor blindate. În acest sens, contestația nr. 106 din 19 aprilie 2023 a fost trimisă la Comisia Unificata de Control cu propunere de a lua în considerare acțiunile necoordonate, neautorizate ale Comandantului Militar al Zonei de Securitate Centrală și SU D. Grișin asupra acestui fapt”, se menționează în declarație.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Miscarea GOTR e un memento. Vor sa reaminteasca romanilor faptul mujicul e neam prost care nu pleaca din zonele ocupate fara sa fie alungat. Cred ca vor sa reaminteasca si de razboiul din 1992.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *