Moldova

PSD Diaspora a lansat o filială în Republica Moldova

Fondatorii filialei vor să fie astfel mai aproape de numeroşii cetăţeni români care locuiesc în Republica Moldova.    

Reprezenaţa formaţiunii politice româneşti PSD în Republica Moldova este una din numeroasele filiale care au fost create din toamna lui 2010 în majoritatea statelor europene şi SUA, acolo unde numărul românilor constituie un procent sporit al populaţiei. PSD Diaspora din Moldova porneşte la drum cu 93 de membri activi, majoritatea intelectuali care au răspuns chemării social-democraţilor din România de a face ceva pentru viitorul românilor din afara graniţelor. Preşedintele PSD Diaspora, Cristian Rizea a ţinut să observe că reprezentanţa partidului românesc nu se va implica în viaţa politică internă a Republicii Moldova. „Suntem organizaţie simplă. Nu avem statut juridic, cod fiscal sau tot ceea ce presupune un partid politic. Nu încălcăm sub nicio formă legislaţia locală. Toată echipa cu care pornim de astăzi la un drum anevoios şi responsabil îşi va dedica activitatea pregătirilor pentru viitoarele alegeri parlamentare din România. Ştiţi bine că cei din diasporă au decis soarta ultimelor alegeri prezidenţiale din 2009. Cetăţenii noştri de aici de peste Prut trebuie să-şi facă cunoscute opţiunile politice, iar România să facă mai mult pentru ei, decât a făcut până acum” a declarat Cristian Rizea. Ieri au fost aleşi deja patru vicepreşedinţi care vor fi responsabili de patru regiuni ai Republicii Moldova. Vicepreşedinţii vor nominaliza la rândul lor secretarii executivi care vor face parte din biroului executiv al filialei teritoriale Republica Moldova. În maximum două luni va fi ales şi preşedintele reprezentanţii PSD Diaspora din R. Moldova. Cristian Rizea a menţionat că în prezent se poartă discuţii cu mai multe candidaturi şi a ţinut să asigure că preşedintele PSD Diaspora din R. Moldova va fi o persoană de notorietate.

Se cunoaşte deja că secretarul general al filialei este Victor Alexeev, cel care în mod nemijlocit a pus bazele acestei structuri. „Am fost pentru prima dată accesaţi de un partid politic din România pentru a implica cetăţenii români din R. Moldova în procesul politic din România. Am acceptat şi am format o echipă puţin numeroasă, dar activă, care va lucra în teritoriu, va aduce oamenilor mesajul nostru şi va face cunoştinţă cu problemele cetăţenilor români”, a spus Victor Alexeev la conferinţa de lansare a filialei.

Preşedintele PSD Diaspora din România, Cristian Rizea, a rămas totuşi mirat că în Republica Moldova există un partid care poartă însemnele social-democraţiei. „Am rămas surprins să aflu că aici există o formaţiune politică care este, ca şi siglă, foarte apropiată PSD-ului din România. Dar în loc de trei trandafiri, aceasta are ca siglă un mărţişor. Culorile sunt aceleaşi. Din păcate văd că această formaţiune politică a profitat de impactul bun mediatic pe care îl are PSD şi a folosit aceste însemne pentru a crea confuzie în rândul electoratului. Am înţeles că acest aşa-zis partid este de fapt un satelit, o marionetă a PCRM. Deci nu îmbrăţişează sub nicio formă valorile europene. Pentru că astăzi, când vorbim de social-democraţie, vorbim de internaţionala socialistă, vorbim de al doilea grup ca decizie politică în Parlamentul European. Am fost neplăcut surprins de această asociere de nume, dar nu avem nicio tangenţă cu această formaţiune politică din RM. Mai mult, voi solicita oficialilor de la Bruxelles să examineze dacă într-adevăr această formaţiune poate să folosească aceste însemne”, a spus Cristina Rizea.

Fondatorii filialei PSD din R. Moldova au anunţat că în curând vor veni cu un mesaj electoral adresat direct românilor din diasporă. Pardidul Social Democrat din România garantează că viitorul program de guvernare va conţine proiecte dedicate românilor de pretutindeni, inclusiv celor din Republica Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *