Actualitate

Publika TV aparţine unei reţele off-shore din Noua Zeelandă

Recent, pe site-ul proiectului a fost publicat un studiu care descrie o reţea întreagă de companii off-shore, care leagă postul de televiziune Publika TV de o companie din Noua Zeelandă ce stă la baza mai multor firme utilizate pentru delapidări de fonduri şi evaziune fiscală.

Compania de înfiinţare a societăţilor off-shore a omului de afaceri Ian Taylor din Noua Zeelandă a fost una din cele mai scandaloase prezenţe în industria serviciilor – aceasta a creat companii care au favorizat crima organizată, terorismul şi guvernările corupte, sprijinind furtul banilor, evaziunea fiscală şi camuflarea identităţii. Chiar dacă şi-a încheiat afacerile în Noua Zeelandă anul trecut, Ian Taylor nu a stat mult fără treabă şi a fondat o nouă companie în Malaysia.

Publika TV este una din cele mai mari posturi de televiziune din R. Moldova. Cu toate acestea, în pofida influenţei şi importanţei acesteia, e imposibil de aflat cui aparţine cu adevărat. Potrivit documentelor, omul care conduce Publika TV este ucraineanul Anatoli Zoşciuc, în vârstă de 46 de ani, un fost mecanic şi inspector vamal.

Zoşciuc nu are însă experienţa unui mogul media. Mai curând el este un director nominal (engl. proxy).

Funcţionarii nominali sunt persoane juridice sau fizice care acoperă adevăratul acţionar sau director al unei companii. De obicei, funcţionarii nominali sunt plătiţi pentru că li se foloseşte numele în documente, dar se întâmplă ca ei să fie victime şi ale unui furt de identitate, fără să ştie că sunt directori. OCCRP a încercat să-l contacteze pe Zoşciuc, dar el refuză să răspundă la telefon.

Publika TV aparţine companiei moldoveneşti Stiri Media Grup, care, la rândul ei, este deţinută de Rochdale International Limited din Noua Zeelandă. Rochdale face parte dintr-un grup de companii care duc spre alţi proprietari nominali – e o schemă care aminteşte de matrioşka rusească, ceea ce face dificilă identificarea adevăratului proprietar al televiziunii Publika TV şi a surselor ei de finanţare.

Rochdale International Limited este mai curând o fantomă sau o companie off-shore – companie care nu are oficiu, angajaţi şi conturi bancare. Ea există doar pe hârtie ca să ascundă adevăraţii proprietari şi beneficiari. Directorul nominal al Rochdale este agentul Ian Taylor, proprietarul controversatei companii de înfiinţare a structurilor off-shore.

Reţeaua Taylor

Afacerea lui Ian Taylor şi a familiei lui se rezumă la înfiinţarea companiilor. Familia Taylor este foarte bine cunoscută jurnaliştilor, juriştilor şi organelor de drept. În 2010, OCCRP a publicat o serie de articole care descriau modul în care familia Taylor a construit o reţea de companii off-shore pe care grupările criminale le-au folosit pentru evaziunea fiscală, spălatul banilor şi camuflarea identităţii adevărate. Reţelele criminale din Rusia şi grupările criminale din Asia sunt doar câţiva din clienţii familiei Taylor.

În iunie 2011, autorităţile Noii Zeelande au obligat familia Taylor să lichideze afacerile de pe insulă, inclusiv compania GT Group, pe care teroriştii şi criminalii au folosit-o pe parcursul mai multor ani. A fost închisă şi afacerea de pe insula Vanuatu din Oceanul Pacific, iar mii de companii pe care ei le-au înfiinţat au fost eliminate din registre.

Cu toate acestea, Ian Taylor niciodată nu a renunţat la afacerile sale din Noua Zeelandă. Familia a schimbat doar tactica şi a înfiinţat site-ul readymadeshelfcompany.com, care efectuează aceleaşi operaţiuni pe care Ian Taylor le-ar fi încheiat în Noua Zeelandă. Site-ul a înregistrat compania Rochdale International, care deţine Publika TV prin Stiri Media Grup. Noul portal oferă servicii care pot fi folosite în spălarea banilor şi evaziunea fiscală, cum ar fi: înfiinţarea companiilor off-shore, crearea conturilor bancare off-shore, identificarea directorilor sau acţionarilor nominali pentru a camufla adevăraţii proprietari de companii, înregistrarea adreselor off-shore.

Cine e în spatele Publika TV?

Înainte de a trece în proprietatea Rochdale International Limited, Publika TV a aparţinut companiei cipriote Bluelink Comunicazione, fondate de Sorin Ovidiu Vântu, un om de afaceri român care face închisoarea în prezent pentru şantaj. Compania Bluelink mai deţine majoritatea acţiunilor postului de televiziune Realitatea TV din România.

Ian Taylor a fost partenerul lui Laszlo Kiss, un consultant off-shore din România, care a fost judecat împreună cu Sorin Ovidiu Vântu de autorităţile române pentru denaturări de fonduri şi spălare de bani. Potrivit anchetei penale, Kiss, a cărui companie este înregistrată în Noua Zeelandă pe numele lui Ian Taylor, l-a ajutat pe Vântu în schemele sale de spălare a banilor.

Noua Zeelandă nu mai este credibilă

Companiile off-shore care „acoperă” adevăraţii proprietari depind mult şi de legislaţia statului care permite existenţa lor. Autorităţile Noii Zeelande întreprind măsuri pentru a consolida sistemul de control al activităţii financiare, inclusiv adoptarea pachetului de legi privind lupta împotriva finanţării terorismului şi a spălării de bani (Anti Money Laundering şi Countering Financing Terrorism AML/CTF). Din păcate, aceste legi vor intra în vigoare abia în iunie 2013.

Familia Taylor nu pare să fi încălcat legislaţia Noii Zeelande. Cu toate acestea, activitatea acestor afacerişti a lipsit statul neozeelandez de credibilitate în faţa comunităţii internaţionale. În februarie 2012, Uniunea Europeană a exclus Noua Zeelandă din „lista albă” a sistemelor bancare din lume, din cauza faptului că firmele înfiinţate de Ian Taylor au fost implicate în spălări enorme de bani prin băncile letone. UE nu va mai accepta aşa-zisele analize „cunoaşte-ţi clientul” (eng. „know your customer”) oferite de Noua Zeelandă din cauza reformelor modeste în lupta împotriva finanţării terorismului şi a spălării de bani.

Cronologia

1995 – omul de afaceri din Noua Zeelandă Jeofrrey Taylor fondează compania GT Group specializată în înregistrarea companiilor off-shore folosite deseori de grupări criminale pentru a spăla bani şi a-şi ascunde identitatea adevărată. Ulterior, GT Group a fost preluată de fiul său, Ian Taylor.

2008, februarie – Laszlo Georgy Kiss, agent de înregistrări în România şi partenerul de afaceri al lui Ian Taylor, contribuie la semnarea unui contract de consultanţă cu Petrom Services. Compania a plătit mai mult de 2,8 milioane de euro firmei Boaz Active SRL din Bucureşti pentru servicii, care, potrivit poliţiei, niciodată nu au fost onorate. Ian Taylor e directorul companiei Lamark Group Ltd, care e proprietara firmei deţinute de Laszlo Kiss în Bucureşti.

2009, decembrie – un avion de transport decolat din Coreea de Nord spre Iran a aterizat în Bangkok pentru a face plinul. Forţele speciale thailandeze au descoperit în aeronavă 35 tone de rachete antiaeriene şi lansatoare dirijabile cu ajutorul calculatorului. SP Trading Limited, o companie înregistrată de Ian Taylor, a închiriat avionul pentru transportul armamentului.

2010, martie – banca americană Wachovia a obţinut 160 milioane de dolari pentru spălarea a circa 424 miliarde de dolari printr-o reţea de oficii de schimb valutar. Banii proveneau de la cartelurile mexicane de droguri. Unele din firmele folosite pentru spălarea banilor erau înregistrate de Ian Taylor şi GT Group.

2010, aprilie – oligarhul român Sorin Ovidiu Vântu lansează în Moldova postul de televiziune Publika TV. Preşedintele Parlamentului European de atunci, Jerzy Buzek, salută apariţia noii televiziuni.

2010, septembrie – Ian Taylor este criticat de autorităţile şi mass-media din Noua Zeelandă pentru legăturile cu cele mai mari scandaluri criminale.

2010, octombrie – poliţia română îl arestează pe Laszlo Kiss, partenerul lui Ian Taylor în România. Ian Taylor este directorul companiei Lamark Group Ltd, care controlează firma condusă de Laszlo Kiss.

2011, februarieRochdale International Limites, o nouă companie off-shore înregistrată de familia Taylor, preia corporaţia moldovenească Stiri Media Grup, care are în proprietate postul de televiziune Publika TV, fondată de oligarhul român Sorin Ovidiu Vântu. Anatoli Zoşciuc, un fost angajat al serviciului vamal, este directorul companiei Stiri Media Grup.

2011, iulie – sub presiunea opiniei publice, Ian Taylor a anunţat autorităţile Noii Zeelande că îi va închide compania de pe insulă. Cu toate acestea, ulterior, în Malaysia Ian Taylor lansează site-ul readymadeshellcompany.com care înregistrează companiile off-shore din Noua Zeelandă.

Circa 1800 de companii formate de GT Taylor sunt transferate din registrele companiilor din Noua Zeelandă. Ian Taylor şi Charlie Kalopungi nu mai figurează în funcţia de directori ai acestor firme. În schimb, în documentele companiilor off-shore apare numele lui Angelique Lilley, ca nou reprezentat al reţelei Taylor.

2012, februarie – Noua Zeelandă este eliminată din „lista albă” a Uniunii Europene, din cauza reformelor modeste în lupta împotriva terorismului şi a spălării banilor. Asta înseamnă că UE nu va mai recunoaşte aşa-numitele analize „cunoaşte-ţi clientul” („know your customer”) din sistemul financiar al Noii Zeelande.

2012, iunie – proprietarul Stiri Media Grup, Sorin Ovidiu Vântu, este condamnat la un an de închisoare pentru şantaj. Ian Taylor este directorul companiei Rochdale International Limited, care deţine Stiri Media Grup.

Traducere I.M. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *