Social

Punct şi de la capăt. Chişinău rămâne fără fabrica de ardere a gunoiului

Şefa Direcţiei asistenţă juridică din cadrul Primăriei mun. Chişinău, Diana Gurschi, a anunţat astăzi că instanţa de judecată a aprobat cererea de reziliere a contractului încheiat între municipalitate şi compania italiană STR Engineering Consulting SRL privind construcţia unei fabrici de ardere a gunoiului menajer din Chişinău. Drept temei a servit faptul că agentul economic nu şi-a respectat angajamentele contractuale şi nu a demarat lucrările de construcţie în ultimii trei ani. La rândul său, Consiliul Municipal Chişinău urmează să abroge decizia din martie 2010 privind repartizarea unui teren de 10 ha către compania italiană pentru realizarea proiectului. 

"O luăm de la început. Vom transmite informaţia partenerilor noştri străini. Suntem gata să primim oferte privind prelucrarea deşeurilor. Sper că până la vară să elaborăm o foaie de parcurs" a declarat primarul general Dorin Chirtoacă. 

Pe parcursul anilor, mai multe companii străine şi-au anunţat intenţia de a investi în construcţia unei uzine de prelucrare a deşeurilor. Dar ulterior toate au renunţat de la proiect. 
 
Pe 14 noiembrie 2006, Primăria Chişinău a încheiat contractul nr. 1-inv şi Acordul adiţional la acest contract cu firma italiană STR Engineering Consulting SRL. Abia peste trei ani, pe 15 septembrie 2009, acestea au fost aprobate de către Consiliul municipal Chişinău, iar prin decizia CMC din 23 martie 2010, companiei italiene i-au fost alocate 10 hectare de pământ din str. Lunca Bâcului, pe teritoriul SA „Apă-Canal Chişinău”, „pentru proiectarea şi construirea uzinei de termovalorificare a deşeurilor solide şi a nămolului”. Terenul a fost alocat pentru folosire cu drept de superficie pe un termen de 30 de ani. Italienii se obligau să construiască obiectivul în 20 de luni de la data obţinerii autorizaţiei de construire. 

În prezent, gunoiul din mun. Chişinău este transportat la staţia de depozitare de la Ciocana, după care este dus la gunoiştea de la Ţânţăreni. 

Timpul.md (I.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *