Actualitate

Puterea de cumpărare în România peste Portugalia, Grecia, Croația, Ungaria sua Cehia

România a rămas pe ultimele locuri din UE în privința salariului minim, cu 515 euro pe lună, relevă datele publicate de biroul european de statistică Eurostat.

Datele analizate de Eurostat sunt cele valabile la data de 1 ianuarie 2022.

Ca și anul trecut, România depășește doar Bulgaria și Letonia în funcție de salariul minim nominal.

La paritatea puterii de cumpărare (monedă artificială care înlătură diferențele de prețuri între țări), România stă însă mult mai bine și se situează la jumătatea clasamentului european, cu un salariu de 949 PPS pe lună.

Spre comparație, Bulgaria are un salariu de 604 PPS, fiind la coada clasamnetului UE, depășită doar puțin de Letonia.

România mai depășește, calculat în funcție de PPS, țări ca Portugalia, Grecia, Croația, Estonia, Ungaria sau Cehia. Salariul minim din România a crescut, de la începutul anul trecut, cu 10,5%, de la un nivel de 466 euro/lună.

Din cele 27 de țări membre UE, 21 au un salariu minim național, singurele excepții fiind Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia. Din aceste 21 de state, 13 țări, inclusiv România, au salarii minime sub 1.000 de euro pe lună.

În plus, 6 state au salarii minime de peste 1.500 de euro: Franța (1.603 euro), Belgia (1.658 euro), Olanda (1.725 euro), Irlanda (1.775 euro) și Luxemburg (2.257 euro).

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *