CSI / RusiaExterne

Putin a acceptat invitația de a vizita în curând Vietnamul

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a acceptat invitaţia omologului său vietnamez Vo Van Thuong de a vizita în curând Vietnamul, în timpul unei întâlniri între cei doi marţi, 17 octombrie, pe marginea Forumului Noile Drumuri ale Mătăsii de la Beijing, au informat media de stat vietnameze, citate miercuri de Reuters și Agerpres.

Vietnamul rămâne unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai Rusiei în Asia, cu legături dezvoltate în timpul erei sovietice, iar Hanoiul este un cumpărător major de arme ruseşti.

Preşedintele Vietnamului l-a invitat pe președintele rus să viziteze ”în curând” ţara şi ”Putin a acceptat bucuros invitaţia”, a informat marţi seara Vietnam News Agency (VNA), agenţia oficială de presă de stat.

Cei doi președinți s-au întâlnit marţi, în prima zi a forumului de la Beijing, unde reprezentanţi din peste 130 de ţări s-au adunat pentru a-l asculta pe preşedintele Chinei, Xi Jinping, explicându-şi viziunea pentru următoarea fază a politicii sale de construire a infrastructurii globale şi reţelelor energetice.

Vizita la Beijing a fost cea de-a doua călătorie cunoscută a lui Putin în străinătate de când Curtea Penală Internaţională (CPI) din Haga a emis un mandat de arestare pe numele său la 17 martie. La începutul acestei luni, el a vizitat Kârgâzstanul, o fostă republică sovietică.

De asemenea, ca China şi Kârgâzstan, Vietnamul nu este membru al CPI.

”Vietnamul a considerat întotdeauna Rusia unul dintre cei mai importanţi parteneri ai săi”, i-a spus Thuong lui Putin, care s-a dus deplasat ultima dată în Vietnam în 2017.

Cei doi au convenit să aprofundeze cooperarea în mai multe sectoare, inclusiv comerţ, securitate şi apărare, potrivit presei de stat vietnameze.

Potrivit Reuters, se estimează că 80% din arsenalul Vietnamului este alcătuit din arme şi echipamente furnizate de Moscova, iar cele două ţări discută posibile noi acorduri legate de arme.

Hanoiul este de asemenea în discuţii cu alte ţări, inclusiv cu Statele Unite, cu privire la posibile livrări de arme.

Ambasada Rusiei la Hanoi nu a răspuns imediat unei solicitări de a face comentarii, notează sursele citate.

Această ţară din Asia de Sud-Est duce o politică echilibrată. Luna trecută, Vietnamul a îmbunătăţit relaţiile cu Statele Unite în timpul unei vizite la Hanoi a lui Joe Biden. Vietnamul se pregăteşte de asemenea posibil să îl primească pe preşedintele chinez Xi Jinping în cursul acestui an.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *