CSI / Rusia

Putin a convocat Consiliul de Securitate. Președintele rus vrea să revendice o porțiune mai mare din Oceanul Artic

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a convocat vineri, 27 ianuarie, Consiliul de Securitate pentru a discuta despre pretențiile Rusiei de a extinde limitele platformei sale continentale din Oceanul Arctic, informează Digi24.

În 2021, Rusia a solicitat Națiunilor Unite, redefinirea platformei continentale din Oceanul Arctic, unde se crede că ar fi rezervoare importante de gaze naturale și petrol.

Moscova își dorea, la vremea respectivă, jurisdicția asupra unei porțiunii mult mai mari din fundul oceanului. Însă atât Canada, cât și Danemarca au pretenții similare. În plus, și Norvegia, care a devenit principalul furnizor de gaze al Uniunii Europene, a anunțat că vrea să-și extindă explorările în platforma continentală. Platforma continentală este definită, în dreptul internațional, drept zona cu ape puțin adânci care mărginește țărmul unui stat. Platforma este considerată ca parte a teritoriului statului respectiv, care are dreptul de a exploata resursele naturale găsite acolo, potrivit sursei ciatate.

”Avem multe chestiuni importante de discutat, astăzi, colegi, atât legate de agenda internă, cât și de problema limitelor platformei continentale a Rusiei în Oceanul Arctic”, a spus Putin în deschiderea şedinţei membrilor Consiliului de Securitate, potrivit site-ului oficial al Kremlinului.

Alte date despre şedinţă nu au fost făcute publice. De asemenea, la întâlnire au participat şi ministrul Apărării, Serghei Șoigu, precum şi Serghei Narîșkin, șeful serviciilor ruse de informații externe.

Statele care au deschidere la Oceanul Arctic au devenit tot mai preocupate de ambiţiile Moscovei, de la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, notează Reuters. Rusia şi-a reînoit în acest timp infrastructura militară din regiune, iar NATO a răspuns prin organizarea de exerciţii militare în zonă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Putin nu mai are spatiu suficient. Il cam strang hainele. Maine poimainile o sa atace poate China sau o sa revendice Mongolia. Cred ca Rusia ar merita o corectie istorica ce ar presupune saracie, foamete si pietderi teritoriale pentru a-i trezi la realitate pe rusi. Am putea slune ca actualmente Rusia este “bolnavul ” omenirii.

    1. Nu-i așa bă neam de suboameni? Așa ați făcut sute de ani, ați pus mâna și ați apucat. Nu contează că nu vă aparține, nu contează câți mor, nu contează nimic, numai neamul vostru spurcat să se întindă precum o ciupercă imensă. Paraziților!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *