Externe

Putin a inaugurat statuia Prințului Vladimir I

 ‘Prințul Vladimir a pus bazele unui stat puternic, unit și centralizat, format de o mare familie de popoare, limbi și religii (…) Acest monument aduce un omagiu remarcabilului nostru strămoș, fondatorul spiritual al Statului rus, dar și sfânt, lider politic și războinic’, a subliniat președintele rus în discursul susținut sub o ninsoare abundentă.

‘Astăzi, datoria noastră este să rămânem uniți în fața provocărilor și amenințărilor actuale, sprijinindu-ne pe moștenirea noastră spirituală’, a mai spus liderul de la Kremlin, dezvelirea monumentului desfășurându-se chiar de Ziua Unității Naționale.

Prințul Vladimir I a condus regatul slav, care a avut capitala la Kiev, începând din anul 978 și până la moartea sa în anul 1015. Amintind acest lucru, Putin s-a mai referit în discurs și la ‘botezul Rusiei’, consemnat chiar în peninsula Crimeea, pe care actualul lider de la Kremlin o consideră ‘Ierusalimul rus’.

Vladimir I este ‘o sursă spirituală comună pentru locuitorii Rusiei, Belarusului și Ucrainei’, a continuat președintele rus, care a susținut recent că, indiferent ce ar spune guvernul de la Kiev, rușii și ucrainenii sunt același popor.

Chiar săptămâna aceasta, Vladimir Putin a propus o nouă lege a ‘națiunii ruse’, ce reunește toate cele aproximativ 200 de etnii din Rusia, demers pe care unii analiști îl văd ca pe o încercare de revenire la ideea de popor sovietic.

Statuia înaltă de 17,5 metri — în proiectul inițial avea 30 de metri — îl reprezintă pe Prințul Vladimir I purtând o mare cruce ortodoxă și a fost amplasată în Piața Borovițkaia. Această locație a fost aleasă în urma unui sondaj efectuat în rândul locuitorilor capitalei ruse, printre alte amplasamente propuse fiind unul pe malul râului Moscova sau Piața Lubianka, în fața sediului fostului KGB.

O altă statuie a Prințului Vladimir I poate fi văzută la Kiev, pe malul râului Nipru, aceasta fiind chiar mai înaltă decât cea din Moscova (20 de metri) și este unul dintre simbolurile capitalei Ucrainei.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *