Externe

Putin a legalizat vânzarea și livrarea de tehnologii nucleare către Iran

Astfel, Rusia va putea vinde și livra Iranului material și echipamente menite să „modernizeze” situl nuclear iranian Fordo, precum și pentru reactorul nuclear Arak, potrivit unui decret al președintelui Putin, publicat luni de Kremlin.

Moscova autorizează, de asemenea, „exportarea de uraniu îmbogățit dinspre Iran, într-o cantitate mai mare de 300 de kg, în schimbul transferării de uraniu natural” către această țară. Publicarea acestui decret intervine în contextul în care Vladimir Putin a sosit luni la Teheran, unde urmează să aibă o întrevedere cu președintele iranian Hassan Rohani.

Potrivit decretului, ridicarea acestor interdicții urmează cadrul stabilit prin rezoluția 2231, adoptată în iulie de Consiliul de Securitate al ONU și care a validat acordul nuclear semnat cu puțin timp înainte de Teheran și marile puteri. Această rezoluție prevede abrogarea, în 2016, a sancțiunilor internaționale împotriva Iranului, cu condiția ca țările să respecte acordul.

„Calea este liberă” pentru ridicarea sancțiunilor, a declarat joi șeful programului nuclear iranian Ali Akbar Salehi. Grupul 5+1 s-a pus de acord cu privire la „restructurarea și modernizarea” reactorului nuclear din Arak, a mai spus acesta.

Reactorul cu apă grea din Arak se află în centrul acordului internațional: acesta trebuie să fie modificat într-un mod care să nu permită producerea de plutoniu în „cantități militare”.

Alt punct problematic al negocierilor îl constituie situl Fordo, ascuns sub munte și din acest motiv imposibil de distrus printr-o acțiune militară. Acest sit nu poate îmbogăți uraniu și va trebui să abandoneze două treimi din centrifugele sale, potrivit acordului încheiat cu Iranul.

Imediat ce a fost anunțată încheierea acestui acord, Moscova a anunțat, la rîndul său, ridicarea interdicției asupra livrării de sisteme de apărare antiaeriană S-300 către Iran, decizie criticată de occidentali și Israel.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *