UE / Nato

Putin a semnat acordul de integrare cu președintele autoproclamatei republici Osetia de Sud

(UPDATE 16.30) Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat Acordul de Integrare cu președintele autoproclamatei republici Osetia de Sud, Lonid Tibilov, transmite gazeta.ru. Acordul prevede colaborarea în domeniul militar și de apărare, economic, social, umanitar și politică externă. Osetia de Sud a fost recunoscută ca stat independent de Federația Rusă în anul 2008 în urma războiului ruso-georgian.

(Știre inițială) Coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene, Federica Mogherini, a declarat că înţelegerea „violează în mod limpede suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei”. Declaraţia doamnei Mogherini a fost făcută ieri, înainte de vizită de astăzi de la Moscova a liderului Osetiei de Sud, Leonind Tibilov, la Moscova, unde este plănuită semnarea acestei înţelegeri. În opinia doamnei Mogherini semnarea acestui document ar fi „un alt pas” împotriva „eforturilor de a întări securitatea şi stabilitatea în regiune”.

La Washington, purtătoarea de cuvînt a Departementului de Stat, Jen Psaki a spus că Statele Unite nu vor recunoaşte legalitatea acestei înţelegeri, cum nu au recunoscut nici acordul similar semnat anul trecut de Moscova cu cealaltă regiune separatistă a Georgiei, Abhazia. Statele Unite sprijină în continuare integritatea teroririala şi independenţa Georgiei. Moscova a recunoscut independenţa celor două regiuni georgiene în urmă războiului din 2008 între Rusia şi Georgia şi are trupe desfăşurate în ambele regiuni.

sursa: europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *