CSI / Rusia

Putin a semnat un decret prezidențial pentru a proteja limba rusă de înjurături și englezisme

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a inclus în politica culturală de stat lupta împotriva obscenităților și cuvintelor străine. A fost semnat un drecret prezidențial marți, 24 ianuarie curent, în acest sens, pentru a proteja limba rusă.

Putin a inclus în Fundamentele politicii culturale de stat lupta împotriva înjurăturii și a folosirii excesive a vocabularului străin, scrie Realitatea.md.

„Subsecțiunea privind măsurile de politică lingvistică va fi completată cu următorul alineat: „Protecția și sprijinirea limbii ruse ca limbă de stat a Federației Ruse, asigurând conformitatea cu normele limbii literare ruse moderne (inclusiv prevenirea limbajului obscen) și contracararea utilizării excesive a vocabularului străin”.

Aceasta nu este prima inițiativă guvernamentală care vizează combaterea termenilor străini. În decembrie anul trecut, Duma de Stat a aprobat în primă lectură un proiect de lege care interzice folosirea cuvintelor străine la nivel de stat dacă au analogi.

„Nota explicativă a documentului precizează: „Proiectul de lege federală subliniază rolul unificator al limbii ruse ca limbă de stat a Federației Ruse într-un singur stat multinațional, extinde și precizează domeniile în care se utilizează limba de stat a Federației Ruse. Federația Rusă este obligatorie.”

Pentru a citi documentul integral, în limba originală, accesați aici.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *