CSI / RusiaExterne

Putin a simplificat procedura pentru obținerea cetățeniei și pașapoartelor rusești, pentru locuitorii din teritoriile ocupate din Ucraina

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a semnat miercuri un decret care simplifică procedura pentru ca rezidenții din regiunile Herson și Zaporojie, aflate sub controlul ocupanților ruși, să obțină cetățenia și pașapoarte ruseși, relatează Reuters.

Decretul extinde o schemă disponibilă din 2019 care viza cetățenii din zonele controlate de separatiștii proruși din Donețk și Lugansk.

Decizia vine într-o perioadă în care regiunea Herson, din sudul Ucrainei, face eforturi tot mai mari spre o intregrare în Rusia.

Noile autorităţi proruse din regiunea ucraineană Herson, cucerită de soldații ruși, au adoptat luni rubla rusă ca monedă oficială. Această va fi pusă în circulație în paralel cu grivna ucraineană pentru o perioadă de tranziție.

De asemenea, presa a relatat că noua conducere instalată de Rusia în regiunea ucraineană Herson intenționează să facă o cerere oficială pentru ca provincia să devină parte a Federației Ruse.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat miercuri, 11 mai, atunci când a fost întrebat dacă Rusia este pregătită să accepte integrarea regiunii Herson în cazul în care autoritățile locale ar face o astfel de cerere, că o asemenea decizie ar trebui să fie luată de locuitorii de acolo.

Oraşul Herson, apropiat de Crimeea anexată de Moscova în 2014, a fost primul oraş important ocupat, la 3 martie, de ruşi după începutul invaziei.

Vladimir Putin a semnat, în luna aprilie 2019 – chiar a doua zi după ce a fost proclamată oficial victoria prezidențială a lui Volodimir Zelenski -, un decret prin care se simplifică procedura de obținere a cetățeniei ruse pentru locuitorii din Donețk și Lugansk. De atunci, peste 720.000 de locuitori din zonele controlate de rebeli – aproximativ 18% din populație – au primit pașapoarte rusești în procedură accelerată, relata, în februarie, o anchetă The Guardian.

În cele trei luni de război, oficialii de la Kiev au mai acuzat că forțele ruse au deportat civili ucraineni pe teritoriul Rusiei în ceea ce au numit „un furt de cetățeni”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *