CSI / RusiaInternațional

Putin anunţă că liderul chinez Xi Jinping va veni în Rusia, pentru că relaţiile bilaterale au atins ”noi frontiere”

Vladimir Putin l-a primit miercuri la Kremlin pe şeful diplomaţiei de la Beijing, Wang Yi, şi a anunţat că liderul chinez Xi Jinping va veni în Rusia, într-un moment în care relaţiile bilaterale au atins ”noi frontiere”, spre îngrijorarea SUA, care se teme că Rusia ar putea primi ajutor militar din China, relatează Reuters și Hotnews.

Eventualele livrări de arme chineze către Rusia ar ameninţa cu o escaladare războiul din Ucraina, care riscă să se transforme într-o confruntare între Rusia şi China, pe de o parte, şi Ucraina şi alianţa militară NATO condusă de SUA, pe de altă parte.

Putin i-a urat bun venit la Kremlin celui mai înalt diplomat al Chinei, Wang Yi, spunându-i că schimburile comerciale bilaterale au fost mai bune decât se aşteptau şi ar putea ajunge în curând la 200 de miliarde de dolari pe an, de la 185 de miliarde de dolari în 2022.

„Aşteptăm o vizită a preşedintelui Republicii Populare Chineze în Rusia, am convenit asupra acestui lucru”, i-a spus Putin lui Wang. ”Totul progresează, se dezvoltă. Atingem noi frontiere”, a adăugat Putin.

Wang i-a spus lui Putin că relaţiile dintre cele două ţări au rezistat presiunii în condiţiile unei situaţii internaţionale volatile, iar crizele au oferit anumite oportunităţi.

Relaţia dintre China şi Rusia, a declarat Wang prin intermediul unui translator, nu este îndreptată împotriva vreunei terţe părţi, dar în egală măsură ”nu va ceda presiunilor din partea unor terţe părţi” – o aluzie clară la adresa Statelor Unite.

”Împreună susţinem multipolaritatea şi democratizarea în relaţiile internaţionale”, i-a mai spus Wang lui Putin. ”Acest lucru corespunde pe deplin timpului şi istoriei; de asemenea, corespunde intereselor majorităţii ţărilor”, a adăugat el.

Anterior, Wang s-a întâlnit cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi a spus că aşteaptă cu nerăbdare să încheie noi acorduri în timpul vizitei sale la Moscova, dar deocamdată nu au existat detalii despre aceste acorduri.

Atunci când Xi Jinping s-a întâlnit faţă în faţă cu Putin, chiar înainte ca Rusia să trimită trupe în Ucraina, au încheiat un parteneriat ”fără limite” care a declanşat îngrijorare în Occident. China este cel mai mare client al petrolului Rusiei, fiind una dintre principalele surse de venituri pentru visteria de stat a Moscovei.

Pentru Putin, sprijinul Chinei ca mare putere în mijlocul celei mai mari confruntări cu Occidentul de la apogeul Războiului Rece îi permite să contracareze izolarea Rusiei în Occident cu o orientare spre Asia.

Pentru Xi, Rusia este acum mai dependentă decât oricând de China. Cândva lider în ierarhia comunistă globală, Rusia, după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, este acum un partener junior al unei Chine renăscute, care conduce deja în multe domenii tehnologice ale secolului XXI.

Secretarul de stat american Antony Blinken l-a avertizat sâmbătă pe Wang cu privire la consecinţe în cazul în care China ar oferi sprijin material invaziei Rusiei în Ucraina, afirmând într-un interviu acordat după întâlnirea dintre cei doi diplomaţi că Washingtonul este îngrijorat că Beijingul ia în considerare furnizarea de arme Moscovei.

Beijingul a negat însă că ar fi oferit sprijin militar Rusiei.

Fiind întrebat despre problema ajutorului chinezesc, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că reprezentanţii Beijingului au abordat deja acest aspect. ”Ei au răspuns deja la această întrebare, au negat, de fapt, cu tărie. Nu este nimic de adăugat aici”, a punctat Peskov.

După avertismentele lui Blinken, pentru care nu a furnizat dovezi, China a declarat că Statele Unite nu sunt în măsură să aibă astfel de pretenţii. ”Indiferent de modul în care se schimbă situaţia internaţională, China a fost şi rămâne angajată, împreună cu Rusia, în eforturile de a păstra tendinţa pozitivă în dezvoltarea relaţiilor dintre două mari puteri”, i-a spus Wang lui Lavrov.

Wang a declarat că va depune eforturi pentru ”consolidarea şi aprofundarea” relaţiilor dintre Moscova şi Beijing.

Xi a fost alături de Putin în timpul conflictului din Ucraina, rezistând presiunilor occidentale de a izola Moscova. Comerţul sino-rus a crescut vertiginos de la invazia din Ucraina, iar Rusia şi-a sporit exporturile de petrol către ţările asiatice, inclusiv China.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Cea mai importanta veste pt Rep Moldova s-a produs: Johhanis a ajuntat ca Romania va sprijini Rep. Moldova in ORICE scenariu si va merge mult mai mult daca va fi necesar. Ce inseamna asta ? Ca daca Rep Moldova este atacata de Rusia, Romania intra in razboi contra Rusiei. Este cea mai importanta stire de mult timp incoace !!! Ramane sa vedem daca Rusia a priceput mesajul !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *