CSI / Rusia

Putin anunță că Rusia va amplasa bombe nucleare tactice în Belarus

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat sâmbătă că intenționează să amplaseze arme nucleare tactice în țara vecină, Belarus, un avertisment adresat Occidentului, în timp ce acesta își intensifică sprijinul militar pentru Ucraina.

Putin a declarat că mișcarea a fost declanșată de decizia Marii Britanii de săptămâna trecută de a furniza Ucrainei muniții perforante pentru blindate care conțin uraniu sărăcit.

Armele nucleare tactice sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă și au o rază scurtă de acțiune și un randament scăzut în comparație cu focoasele nucleare mult mai puternice montate pe rachete cu rază lungă de acțiune. Rusia intenționează să mențină controlul asupra celor pe care le trimite în Belarus, iar construcția instalațiilor de depozitare pentru acestea va fi finalizată până la 1 iulie, a declarat Putin.

El nu a spus câte arme nucleare va păstra Rusia în Belarus. Guvernul american consideră că Rusia deține aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice, care includ bombe care pot fi transportate de avioane tactice, focoase pentru rachete cu rază scurtă de acțiune și proiectile de artilerie.

Rusia și-a depozitat armele nucleare tactice în depozite dedicate pe teritoriul său, iar mutarea unei părți a arsenalului într-o instalație de depozitare din Belarus ar ridica miza în conflictul ucrainean, plasându-le mai aproape de avioanele și rachetele rusești deja staționate acolo.

Unii comentatori șoimiști din Rusia au îndemnat de mult timp Kremlinul să plaseze armele nucleare tactice în apropierea armelor pentru a trimite un semnal Occidentului cu privire la disponibilitatea de a le folosi.

Statele Unite au declarat că vor “monitoriza implicațiile” anunțului lui Putin.

“Nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție nucleară strategică și nici indicii că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson. “Rămânem angajați în apărarea colectivă a alianței NATO”.

Sursa AP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *