Război

Putin anunță trimiterea unui tren militar nuclear pe linia frontului din Ucraina

Forțele ucrainene au realizat cea mai mare descoperire în sudul țării de la începutul războiului, străpungând apărarea rusă și avansând rapid de-a lungul râului Nipru luni, amenințând liniile de aprovizionare pentru mii de soldați ruși.

Ca un semn că Ucraina ia avânt pe două fronturi, la 300 km spre nord-est, Reuters a depistat coloane de vehicule de trupe ucrainene care se îndreptau spre consolidarea nodului feroviar Lyman, recucerit în weekend și punct de sprijin pentru a presa în regiunea Donbas.

Kievul a oferit puține informații despre câștigurile din sud, dar surse rusești au recunoscut că trupele ucrainene au avansat zeci de kilometri de-a lungul malului vestic al râului, recucerind o serie de sate pe parcurs.

Avansul reflectă recentele succese ucrainene din est, care au schimbat cursul războiului, chiar dacă Moscova a încercat să ridice miza prin anexarea de teritorii, ordonând mobilizarea și amenințând cu represalii nucleare.

“Informația este tensionată, să spunem așa, pentru că da, într-adevăr, au existat într-adevăr progrese”, a declarat Vladimir Saldo, liderul instalat de Rusia în părțile ocupate ale provinciei ucrainene Kherson, la televiziunea de stat rusă.

“Există o așezare numită Dudchany, chiar de-a lungul râului Dnipro, și chiar acolo, în acea regiune, a avut loc o descoperire. Există așezări care sunt ocupate de forțele ucrainene”, a spus el.

Dudchany se află la aproximativ 30 km sud de locul în care se afla frontul înainte de pătrundere, ceea ce indică cel mai rapid avans al războiului de până acum în sud, unde forțele rusești au fost săpate în poziții puternic întărite de-a lungul unei linii de front în mare parte statice încă din primele săptămâni ale invaziei.

În timp ce Kievul nu a dat încă un bilanț al evoluțiilor, oficialii militari și regionali au făcut publice câteva detalii.

Soldații din Brigada 128 de asalt în munte a Ucrainei au înălțat steagul albastru și galben al țării în Myrolyubivka, un sat situat între fostul front și Nipru, potrivit unei înregistrări video publicate de Ministerul Apărării.

Anton Gerashchenko, un consilier al Ministerului ucrainean de Interne, a postat o fotografie cu soldații ucraineni care pozează cu steagul lor care drapează o statuie aurită a unui înger într-un sat despre care a spus că este Mikhailivka, pe malul râului, la aproximativ 20 km dincolo de fostul front.

Serghei Khlan, un membru al consiliului regional din Herson, a enumerat, de asemenea, Osokorivka, Mykhailivka, Khreschenikvka și Zoloto Balka ca sate recucerite sau în care au fost fotografiate trupe ucrainene.

“Înseamnă că forțele noastre armate se deplasează cu putere de-a lungul malurilor Niprului, mai aproape de Beryslav”, a declarat el.

Avansul vizează liniile de aprovizionare pentru până la 25.000 de soldați ruși de pe malul vestic al Niprului. Ucraina a distrus deja podurile principale, forțând forțele rusești să folosească treceri improvizate. Un avans substanțial în josul râului le-ar putea tăia complet calea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *