Actualitate

Putin ar putea începe un război cu Lituania pentru a prelua controlul asupra coridorului Suwalki, care va deschide calea către Kaliningrad

Președintele rus Vladimir Putin ar putea începe un război cu Lituania pentru a prelua controlul asupra coridorului Suwalki, care va deschide calea către Kaliningrad. Acțiunile sale ar putea duce la prăbușirea NATO.

Astfel, un atac asupra unei țări membre a Alianței Nord-Atlantice și ocuparea în continuare a teritoriului va fi un semnal pentru NATO de a pune în aplicare articolul al cincilea privind apărarea colectivă, a declarat expertul militar, Mikhail Samus.

Totuși, acest lucru este posibil doar cu sprijinul tuturor membrilor alianței. Războiul din Ucraina a arătat că nu toate țările sunt pregătite să intre în confruntare directă cu Rusia, ceea ce va duce la blocarea articolului al cincilea.

“Putin știe că există țări, precum Germania sau Ungaria, eventual Franța, care nu vor un război direct cu Rusia. Ei înțeleg că nu sunt pregătiți pentru asta”, a explicat el.

Samus a spus că din 2017, Rusia și Belarus exersează posibila capturare a coridorului Suwalki în timpul exercițiilor, deși schimbând Lituania într-o țară fictivă în scenariu.

“În timpul acestor exerciții, acest coridor Suwalki a fost capturat în câteva ore. Și, desigur, fie Lituania, fie doar Polonia poate răspunde în mod specific în aceste ore. Ca organizație NATO… Este nevoie de câteva zile, dacă nu săptămâni”, a spus expertul, potrivit Unian.

Potrivit lui Samus, situația se va complica dacă Putin va folosi scenariul „Crimeea” pentru a captura o parte din Lituania.

„Nu există linii de apărare, nu există apărare pregătită, sunt drumuri obișnuite, așezări obișnuite, de fapt nu există granițe din cauza faptului că acestea sunt țările Uniunii Europene, țările NATO. Prin urmare, Rusia poate profita de asta.

Ei intră pe acest coridor și nu încep să tragă. Așa cum a fost în Crimeea: suntem oameni politicoși, vrem doar să asigurăm trecerea trenurilor și camioanelor noastre, nu facem nimic”, a explicat Samus.

În acest caz, țărilor NATO le va fi greu să dovedească necesitatea invocării articolului 5, deoarece nu au existat ostilități. Acest lucru va duce la faptul că, pentru a proteja Lituania, Alianța va trebui mai întâi să deschidă focul.

Pe 18 iunie, Lituania a oprit tranzitul mărfurilor sancționate între regiunea Kaliningrad și principalul teritoriu al Federației Ruse.

Mai târziu, guvernatorul regiunii Kaliningrad, Anton Alikhanov, a acuzat Lituania de „strangularea economică a regiunii”. Potrivit lui Alikhanov, autoritățile vor solicita o revizuire a deciziei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *