CSI / Rusia

Putin cere prin interpuși Turciei să nu mai trimită armament Ucrainei

Tatiana Moskalkova, Comisarul rus pentru drepturile omului, o instituție subordonată Kremlinului, a anunțat că i-a cerut lui Mustafa Shentop, șefului parlamentului turc, să oprească livrările de arme către Ucraina, relatează TASS.

„M-am adresat domnului Shentop cu o cerere de oprire a furnizării de arme către Ucraina, pentru a evita escaladarea ulterioară a acestei situații (n.r. conflict)”, a anunțat Moskalkova miercuri, 11 ianuarie, pe canalul său Telegram.

Aceasta a mai afirmat că în timpul unei întâlniri pe care a avut-o la Ankara cu Dmitri Lubineț, avocatul ucrainean al poporului, și Sheref Malkoch, omologul acestora din Turcia, s-au spus „cuvinte foarte importante despre necesitatea unei încetări a focului”.

„Este o condiție necesară pentru prevenirea încălcării drepturilor omului, în primul rând, dreptul la viață”, a adăugat Moskalkova în contextul în care Kremlinul s-a plâns marți că „armistițiul” oferit de Vladimir Putin pentru Crăciunul pe rit vechi nu a fost luat în serios de Ucraina sau partenerii ei din Occident.

„Am întâlnit o reacţie cinică din partea Kievului şi unui număr de lideri occidentali. Repet: cinică şi inexplicabilă”, a declarat în urmă cu o zi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Vă amintim că revista Foreign Policy a relatat, citând oficiali anonimi americani și europeni, că Turcia a început să livreze muniții de artilerie cu dispersie către Ucraina la sfârșitul anului trecut. Astfel, potrivit publicației, anterior, Kievul a încercat fără succes să obțină astfel de livrări din partea SUA, relatează BBC.

După cum se precizează în postare, Turcia trimite Ucrainei așa-numitele muniții convenționale avansate cu dublă utilizare (dual-purpose improved conventional munition, DPICM), care au fost produse în această țară în timpul Războiului Rece în cadrul unui acord cu Statele Unite. Aceste proiectile sunt concepute pentru a distruge tancuri, iar atunci când sunt lansate, fiecare dintre ele se sparge în 88 de muniții mai mici.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *