Externe

Putin: Este imposibil ca unele state europene să renunțe acum la petrolul rusesc

Marți, președintele rus Vladimir Putin a declarat că este imposibil ca unele state europene să renunțe rapid la petrolul rusesc, așa cum propune Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Statele membre UE negociază un embargo propus asupra țițeiului din Rusia, după ce aceasta a invadat Ucraina, însă, săptămâna aceasta, discuțiile au eșuat din cauza vetoului Ungariei, care este puternic dependentă de importurile de petrol rusesc.

„Evident că unele state UE, în a căror balanță energetică proporția de hidrocarburi rusești este în mod special mare, nu vor putea face acest lucru pentru mult timp, să renunțe la petrolul nostru”, a spus Putin.

Într-o întâlnire televizată cu manageri și oficiali guvernamentali din industria petrolieră internă, Putin a mai afirmat că sancțiunile Occidentului și un posibil embargo asupra petrolului rusesc au dus la o creștere a prețurilor globale de țiței.

Acesta a mai spus că prin abandonarea resurselor energetice rusești Europa riscă să plătească cele mai mari prețuri la energie din lume pe termen lung, în vreme ce competitivitatea industriei sale ar fi subminată.

Vladimir Putin a mai precizat că sancțiunile Vestului au alimentat inflația din Europa.

Rusia se confruntă cu o scădere a producției petroliere nemaivăzută de la prăbușirea Uniunii Sovietice din cauza sancțiunilor, ceea ce complică foarte mult vânzarea resursei rusești la nivel global.

„Există schimbări tectonice pe piața petrolieră iar afacerile așa cum au fost făcute înainte, în linie cu vechiul model, par puțin probabile”, a spus Putin, adăugând că este importantă stabilirea unui lanț complet de la producător la cumpărătorul final.

Totoată, el a promis ajutor guvernamental pentru producătorii interni de petrol, inclusiv facilitarea accesului la împrumuturi și asigurări.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *