CSI / Rusia

Putin extinde armata rusă cu sute de mii de noi militari. A dat Kremlinul în sfârșit cărțile pe față?

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a aprobat miercuri, 21 decembrie, o propunere a ministrului său al Apărării Serghei Șoigu, de a mări dimensiunea forțelor armate ruse cu 350.000 de noi militari, relatează Meduza.

Șoigu a declarat într-o alocuțiune televizată pe care a ținut-o imediat după Putin în timpul unei întrevederi de miercuri la ministerul Apărării de la Moscova că puterea forțelor armate ruse trebuie mărită la 1,5 milioane de oameni, dintre care 695.000 de militari contractuali.

De asemenea, Șoigu a afirmat că acest lucru este necesar „pentru a garanta asigurarea securității militare a Federației Rus”, consideră ministrul.

În prezent, personalul total din cadrul ramurilor ale forțelor armate ruse este stabilit printr-un decret prezidențial publicat de Kremlin pe 25 octombrie la 1.150.628 de militari, ceea ce înseamnă că Rusia urmează să mobilizeze alte 350.000 de persoane.

Șoigu a vorbit și de alte transformări ale armatei ruse, anunțând planuri de a crea „două formațiuni teritoriale strategice interservicii ale Forțelor Armate – districtele militare Moscova și Leningrad” și de a consolida gruparea de trupe din nord-vest, „ținând cont de dorința NATO de a-și consolida potențialul militar lângă granițele rusești”.

„Sunt de acord cu propunerile dumneavoastră pentru alte schimbări structurale în forțele armate. După discuții la consiliu, vă rog să raportați și vom vorbi din nou despre acest lucru în detaliu”, i-a răspuns Putin.

Revine paragraful 7 din decretul de mobilizare semnat de Putin?

Vă amintim că imediat după ce dictatorul Putin a anunțat pe 21 septembrie decretarea mobilizării parțiale în Rusia, jurnaliștii au remarcat că unul dintre paragrafele din documentul semnat de Putin și publicat pe site-ul Kremlinului era secretizat, acesta vizând tocmai numărul de recruți ce urmează să fie încorporați.

Existența acestui paragraf ținut secret a stârnit imediat îngrijorări că autoritățile militare ruse ar putea de fapt mobiliza mult mai mulți bărbați decât cei 300.000 de „rezerviști” anunțați de Serghei Șoigu într-un discurs ținut și la momentul respectiv tot după Putin.

Fiind întrebat despre acest lucru în aceeași zi cu decretarea mobilizării parțiale, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a refuzat să ofere informații suplimentare.

„Într-adevăr, acesta (n.r. al șaptelea paragraf al decretului) este pentru uz oficial, așa că nu pot să-l dezvălui”, a declarat el în timpul conferinței sale zilnice de presă.

„Singurul lucru pe care îl pot spune este că Serghei Șoigu a spus în interviul său – 300.000 de oameni. Vorbim de până la 300.000 de persoane acolo”, a comentat Peskov.

A început deja un nou val de mobilizare în Rusia?

Novaia Gazeta, ultimul ziar independent din Rusia înainte ca site-ul său să fie și el blocat de autoritățile de la Moscova în luna noiembrie, a scris la o zi după decretarea mobilizării, citând o sursă anonimă din administrația lui Putin, că paragraful 7 prevede de fapt mobilizarea unui milion de recruți.

Ministrul Apărării Serghei Șoigu a anunțat pe 28 octombrie că mobilizarea parțială s-a încheiat și că ținta de 300.000 de recruți încorporați a fost atinsă.

Câteva zile mai târziu, Dmitri Peskov a precizat însă că Putin nu va semna un decret care să pună oficial capăt mobilizării, afirmând că acest lucru nu este necesar.

„Nu este nevoie de un decret”, a declarat Peskov pe 1 noiembrie, adăugând că „departamentul juridic al Administrației Prezidențiale a ajuns la concluzia … că mobilizarea parțială a fost finalizată. Telegramele relevante au fost trimise de Ministerul Apărării către birourile de înrolare militară pentru a pune capăt expedierii documentelor de recrutare”.

În pofida anunțului lui Șoigu privind încheierea mobilizării, tot mai multe indicii au apărut în ultimul timp, încă din luna noiembrie, că autoritățile militare ruse ar pregăti deja un nou val de încorporări.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Putin risca sa duca Federatia in colaps. Cred ca mai mult ii e frica de “prieteni”. Acestia stau la panda ca sa dea lovitura “frateasca” la timpul potrivit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *