CSI / Rusia

Putin face o baie neobişnuită de mulţime, după trei ani, prima de la începutul războiului din Ucraina, pentru a transmite mesajul că totul a revenit la normal după rebeliunea Wagner şi că oamenii sunt cu el

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a făcut o baie de mulţime în cursul unei vizite în Republica rusă Daghestan, o scenă surprinzătoare la mai puţin de o săptămână de la o efemeră rebeliune a grupării paramilitare ruser Wagner, surprinsă în numeroase înregistrări video şi imagini, publicate de presa rusă, un lucru neobişnuit în cazul președintelui rus, transmite News.ro.

Vladimir Putin apare în aceste imagini înconjurat de gărzi de corp, apropiindu-se, noaptea, de o mulţime compactă de câteva zeci de persoane care-l aclamă, într-o piaţă din capitala regională Derbent.

”O, DOAMNE, MAMĂ, FĂ-MI O POZĂ

În momentul în care ajunge la grup, o mulţime de mâini, iluminată de bliţurile telefoanelor, se ridică pentru a-l atinge.

Putin prinde şi strânge unele dintre mâini.

”O, Doamne, mamă, fă-mi o poză, te implor, te rog”, strigă o tânără din mulţime, potrivit unei transcrieri pe canalul Telegram al Zvezdanews – o publicaţie cu legături cu Ministerul rus al Apărării.

Putin o scoate, atunci, pe spectatoare din mulţime pentru a poza şi o sătură pe cap.

El schimbă, apoi, câteva vorbe cu alte persoane.

PRIMA BAIE DE MULŢIME ÎN ULTIMII TREI ANI

Este pentru prima oară când presa difuzează imagini cu o baie de mulţime a preşedintelui rus de la începutul războiului din Ucraina.

Ultima baie de mulţime a fost difuzată de presă în februarie 2020, la o întâlnire cu o mulţime neobişnuită, la Sankt Petersburg.

La acea întâlnire, el a fost luat la întrebări despre probleme legate de costul traiului.

”Dar de ce nu le rezolvaţi?”, îl repezea o femeie, rupând cu obişnuitele discuţii plate, elogioase şi artificiale cu persoane prezentate drept ruşi obişnuiţi.

Această nouă baie de mulţime ridică întrebări, în contextul în care mai mulţi observatori şi personalităţi politice – inclusiv preşedintele francez Emmanuel Macron – vorbesc despre o izolare tot mai mare a președintelui rus, de la începutul pandemiei covid-19.

”A devenit cu adevărat paranoic de când cu covid-19. Este complet izolat şi nu mai vede pe nimeni”, declara fostul spion rus Serghei Jirnov într-un interviu acordat Radio classique-Le Figaro în mai.

”TOTUL A INTRAT ÎN ORDINE”

Această vizită în Daghestan a avut loc la cinci zile după sfârşitul rebeliunii efemere a Wagner.

Ea este prima vizită oficială cunoscută a lui Vladimir Putin de la 18 aprilie, când a efectuat o vizită în regiunile ucrainene Lugansk şi Herson, a căror anexare a revendicat-o în toamnă.

Această vizită de miercuri, în cursul căreia a fost primit de către preşedintele acestei republici ataşate Moscovei, Serghei Melikov, a avut în centru dezvoltarea turistică.

Însă președintele Rusiei a menţionat şi recenta rebeliune a mercenarilor lui Evgheni Prigojin.

Acesta a mai spus că ştia că este susţinut de către ruşi.

”Nu m-am îndoit de reacţia (oamenilor) în Daghestan şi în toată ţara”, a declarat în cursul întâlnirii cu Serghei Melikov, difuzat de televiziunea de stat rusă.

Jurnalistul Francis Scarr de la BBC, un specialist în presa rusă, apreciază că ”mesajul pe care (această) vizită în Dagestan este menit să-l tansmită este clar: situaţia a revenit la normal, iar oamenii sunt cu mine”, analizează el pe contul său pe Twitter.

Potrivit multor observatori, decizia lui Vladimir Putin de a-l cruţa pe Evgheni Prigojin – de-acum exilat în mod oficial în Belarus – şi de a propune portiţe de ieşire combatanţilor din Wagner, inclusiv integrarea în armata rusă, a fost percepută un semn de slăbiciune de către adversarii săi, atât în Rusia cât şi în alte ţări aliate şi inamice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *