CSI / Rusia

Putin face paradă: Președintele Rusiei anunță că a semnat contracte de vânzare de armament în 40 de țări din Africa

Vladiimir Putin a declarat vineri, 28 iulie, că Rusia a semnat contracte de armament cu peste 40 de ţări africane, în timpul sesiunii plenare a celui de-al doilea summit Rusia-Africa, care se desfăşoară de data aceasta la Sankt Petersburg, potrivit EFE.

”Pentru a consolida capacitatea de apărare a ţărilor de pe continent, dezvoltăm cooperarea în domeniul militar şi tehnico-militar”, a declarat Putin, exprimându-se în faţa liderilor unor ţări precum Egipt, Congo, Camerun şi Republica Centrafricană.

De asemenea, la subliniat că o parte din livrările de arme către aceste ţări se face gratuit, deoarece scopul final este de a le asigura securitatea şi suveranitatea.

”Rusia a semnat contracte de cooperare tehnico-militară cu mai mult de 40 de ţări din Africa, cărora le furnizăm o gamă largă de arme şi echipamente de apărare”, a afirmat preşedintele rus.

Putin a indicat că delegaţiile africane participă în mod constant la expoziţii, forumuri şi exerciţii militare organizate în Rusia pentru a se familiariza cu armamentul de nouă generaţie.

Fără a atinge nivelurile din perioada Uniunii Sovietice, Rusia a semnat contracte în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari la precedentul summit Rusia-Africa din 2019.

Unele ţări africane au renunţat la cooperarea cu Franţa, pe care au acuzat-o că se amestecă în afacerile lor interne, în favoarea armamentului rusesc.

De altfel, consorţiul militar rus Almaz-Antei a prezentat cu ocazia acestui summit o serie de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă şi medie de acţiune Tor, Viking şi Buk.

Summitul Rusia-Africa din acest an a fost umbrit de izbucnirea revoltei militare din Niger, al cărui preşedinte, Mohamed Bazoum, a fost destituit şi este deţinut de către autorii loviturii de stat.

”Condamnăm cu fermitate evenimentele din Niger şi cerem eliberarea imediată a preşedintelui Mohamed Bazoum şi a familiei sale”, a declarat la summit Azali Assoumani, preşedintele Comore, care asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie al Uniunii Africane.

În timpul discursului său de vineri, Putin a stat alături de Ibrahim Traore, preşedintele interimar al Burkina Faso, care este acuzat că a cooperat cu mercenarii ruşi din Grupul Wagner încă de la lovitura de stat pe care a dat-o în 2022.

Presa locală a relatat joi că şeful Wagner, Evgheni Prigojin, s-a întâlnit la Sankt Petersburg cu reprezentanţi din Niger, Mali şi Republica Centrafricană, unde mercenarii ruşi au sosit săptămâna aceasta pentru a asigura securitatea pentru referendumul constituţional de duminică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Se pare ca NU a fost lovitura de stat ci ceva aranjat, pentru depistarea celor care vor sa tradeze pe presedinte. Magistral as putea spune !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *