Politică

Putin l-a luat la mișto pe Dodon. Președentele Moldovei s-a făcut că nu înțelege

Agenția de stat rusa TASS susține că, la începutul întâlnirii, președintele Republicii Moldova i-a înmânat lui Putin una dintre sticle spunând: „Producatorii de vinuri celebre „Cricova” se întorc pe piața rusă, iar astăzi v-am adus un cadou”, – a declarat Dodon.

El i-a amintit lui Putin că acesta are propria sa colectie de vinuri in orașul moldovenesc Cricova, unde există un muzeu, magazin de vinuri, fabrica și crama, iar vinul pe care le-a adus este din această colecție.

„Aveți propria dvs. colecție la „Cricova”, încă din anii 2002-2003, câteva zeci de sticle dn colecția dvs. personală am adus astăzi,” – a spus presedintele Moldovei. În replică, Putin a spus: „Mi-ați adus (cadou) ce-i al meu?”

Acest dialog a fost publicat pe Twitter de jurnalistul „Komsomolskaia Pravda” (KP), Dmitri Smirnov. Agentiile de stat nu au preluat răspunsul lui Putin, iar pe site-ul Kremlinului replica lui Putin a fost formulata diferit: „Mi-ați adus un cadou?”.

„Vesti.ru” a citat răspunsul lui Putin de pe blogul jurnalistului KP de la Kremlin și a spus ca a fost o „glumă”. Judecând dupa reportajele jurnalistilor acreditati la Kremlin, Dodon nu a reactionat la „gluma”.

În Republica Moldova exista o tradiție ca oaspeții de rang înalt să fie duși la cramele „Cricova”, unde sa li se faca cadou vinuri de colectie. Vizitatorii de seama nu pleaca însă cu cadourile acasa, ci le lasa in crama, în patria istorică, ca să se matureze, să prindă gust și valoare.

Fabrica „Cricova” încă pe vremea URSS a fost unul dintre cei mai mari producători de băuturi alcoolice. Despre faptul că Putin păstrează vinurile din colecția sa personala în cramele de la Cricova a scris recent publicatia Novoe Vremea. Într-un reportaj realizat in 2016, Novoe Vremea a prezentat colectia de vinuri aparținând lui Putin, iar ghidul cramelor si-a amintit ca presedintele rus si-a sărbătorit aniversarea de 50 de ani la Cricova.

Într-adevăr, Putin a sarbatori împlinirea a 50 de ani pe 7 octombrie 2002 în pivnițele de la Cricova – cea mai mare crama din lume. De ziua sa a primit cadou mai multe sute de sticle de vin rar.

Tot atunci, președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a făcut cadou lui Putin un crocodil de cristal, explicând că „crocodilul este singurul animal care nu dă înapoi”.

De-a lungul timpului Cricova a fost vizitata de mai multe ori de liderii sovietici Nikita Hrușciov și Leonid Brejnev, dar si de Mao Zedong, Kim Il Sung și Jacques Chirac.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *